"Deţinutul-scriitor" Cătălin Voicu respiră acum aerul libertăţii

Fostul greu PSD, Cătălin Voicu, a ieşit mai repede din închisoare graţie talentelor sale literare.
Cătălin Voicu
Cătălin Voicu (revistatango.ro)

Condamnat în 2013 la şapte ani de închisoare pentru corupţie, fostul senator PSD Cătălin Voicu respiră acum aerul libertăţii, după ce a ispăşit doar patru ani şi o lună din pedeapsă. Motivul? Instanţa a decis să îi acorde eliberarea condiţionată, iar decizia este definitivă.

Cătălin Voicu şi avocatul său au reuşit să îi convingă pe magistraţii Tribunalului Dâmboviţa să îl lase în libertate, argumentând că a muncit în penitenciar, "chiar şi munci considerate de unii înjositoare", şi a mai scris şi şase cărţi. Pentru munca prestată el a obţinut o reducere de pedeapsă de 116 zile, iar pentru "lucrările sale ştiinţifice" alte 180 de zile.

Fostul greu PSD a susţinut în faţa instanţei că el este autorul celor şase "lucrări ştiinţifice" - cinci dintre ele au fost realizate sub coordonarea fostului procuror militar Dan Voinea, iar cea de-a şasea a beneficiat de recomandarea fostului Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu.

"Ordinea publică în statul de drept", "Respectarea dreptului omului în procesul penal", "Securitatea naţională concept constituţional şi legal", "Examinarea doctrinei şi jurisprudenţei privind apărarea securităţii naţionale", "Prevenirea actelor de terorism şi protecţia libertăţilor publice" şi "Îndreptar de drept constituţional", sunt titlurile acestor şase cărţi.

Pentru a obţine eliberarea condiţionată, Cătălin Voicu a invocat şi motive familiale. "Tatăl meu a murit din cauza acestui proces, mama mea este bolnavă. Trăiesc o adevărată dramă", a declarat fostul senator PSD, care susţine că vrea să fie alături de familia lui, potrivit Agerpres.

La rândul său, avocatul lui Voicu a adus în sprijinul acestuia şi o caracterizare făcută de preotul de la locul de detenţie. Conform preotului, fostul senator PSD este un exemplu pentru ceilalţi deţinuţi.

În final, instanţa a fost înduplecată. Cătălin Voicu a ieşit din închisoare mai repede, acelaşi Cătălin Voicu care a primit bani de la doi oameni de afaceri pentru a interveni, prin intermediul unui fost judecător de la Înalta Curte, la magistraţi şi poliţişti, pentru a obţine decizii favorabile în dosarele în care cei doi erau implicaţi.