Detalii scandaloase. Clinica pentru arşi de la Floreasca, exorbitantă şi nefuncţională

O unitate ultramodernă de chirurgie reparatorie de care ar fi putut beneficia victimele incendiului de la Clubul Colectiv are "probleme cu sistemul cu aer".
Chirurgi operând (pix-abay)
Andrei Pricopie
09.11.2015

O unitate pentru arşi, superechipată şi ultracostisitoare, nu a fost pusă în funcţiune pentru a trata victimele incendiului de la Clubul Colectiv, deşi a fost inaugurată, în primăvară, de ministrul Nicolae Bănicioiu. Jurnaliştii de la RISE Project au verificat cine e firma care s-a ocupat de utilarea acestei unităţi de chirurgie plastică, realizată la Spitalul Floreasca.

Răspunsul: compania Gemedica, deţinută de Aurel Galea (49 de ani), prieten intim, sponsor de campanie electorală şi partener de afaceri al lui Sorin Oprescu. Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 şi 2015, în baza unui acord cadru care presupunea livrarea produselor şi serviciilor descrise mai sus contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei).

Interesant este că firma Gemedica a câştigat licitaţia organizată de Spitalul Floreasca în condiţiile în care a fost singura care s-a înscris în competiţie. De altfel, la toate licitaţiile organizate de Spitalul Floreasca şi câştigate de firma Gemedica (toate câte au fost găsite de RISE Project pe site-urile de specialitate), această companie a participat singură, fără să o concureze nimeni.

Unitatea de urgenţe pentru arşi este parte integrantă din clinica de chirurgie plastică, deja existentă, a Spitalului Floreasca. Este formată din şase paturi şi o sală de operaţii şi oferă, teoretic, posibilitatea de instalare a pacienţilor cu arsuri grave în nişte capsule în care se introduce oxigen pur, cu presiune mare, care grăbeşte cicatrizarea rănilor.

Profesorul Ioan Lascăr, şeful secţiei de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, povestea, la inaugurare, care este atuul terapiei care va putea fi efectuată în această unitate superechipată: "Oxigenarea ţesuturilor nu se face doar pe cale sanguină şi respiratorie. Oxigenul pătrunde în ţesuturi şi prin tegumente".

Acum, în contextul tragediei de la Colectiv, profesorul Ioan Lascăr a explicat că unitatea de urgenţe pentru arşi nu poate fi folosotă din raţiuni de operativitate.

"Din două motive nu am folosit-o cu ocazia apariţiei acestui tragic eveniment. Având în vedere numărul mare de bolnavi gravi arşi care au fost internaţi la Spitalul de Urgenţă, respectiv 14, dimensiunile Unităţii de Arşi care este reprezentată de cinci paturi pentru îngrijirea bolnavilor arşi sunt absolut insuficiente raportat la lotul pacienţilor. Din motive de strategie terapeutică, am convenit şi am considerat necesar să grupăm toţi pacienţii într-o singură locaţie.

În acest scop, serviciul de terapie intensivă le-a dedicat numărul corespunzător de paturi, pentru a aduna toţi bolnavii arşi într-un singur sector, pentru a putea fi monitorizaţi în comun şi pentru a utiliza resursa umană cu maximă eficienţă. Ar fi ilogic să alerge cadrele medicale între două etaje având cinci pacienţi într-un loc şi nouă pacienţi într-un alt loc", a declarat, la Digi24, Ioan Lascăr.

RISE Project a mai descoperit un detaliu legat de felul în care a curs investiţia de 9 milioane de euro, făcută în echiparea acestei unităţi medicale: profesorul Ioan Lascăr, membru în comisia de licitaţie care a hotărât ca dotările să fie furnizate de firma Gemedica, acordă consultaţii la clinica Academica, pe care Galea o deţine împreună cu Oprescu.

Altfel spus, Ioan Lascăr a elaborat caietul de sarcini al unei licitaţii care a fost câştigată – în absenţa oricărei concurenţe – de o firmă a patronului clinicii la care îşi rotunjeşte veniturile.

Pentru a citi integral detaliile investigaţiei jurnaliştilor de la RISE Project intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor