Desfiinţarea SIIJ atinge cotele absurdului: Stelian Ion lăsat singur pe Zoom, niciun membru PNL sau UDMR n-a venit la şedinţă

Stelian Ion şi Kelemen Hunor
Stelian Ion şi Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Coaliţia de guvernare continuă să fie marcată de tensiuni privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Un episod care descrie situaţia absurdă din coaliţie pe această temă a fost dezvăluit chiar de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, relatează Europa Liberă.

Mai exact, Stelian Ion a povestit cum a trimis reprezentanţilor UDMR şi PNL amendamentul privind desfiinţarea Secţiei Speciale. Amendamentul urma să fie discutat într-o şedinţă pregătitoare, pe aplicaţia Zoom, de către deputaţii şi senatorii jurişti din cele trei partide împreună cu ministrul.

“M-am trezit singur la acea şedinţă online, doar cu colegii din USR-PLUS. Invitaţi erau membrii grupului de lucru din PNL, UDMR şi USR-PLUS. E adevărat, unii colegi sunt în vacanţă, dar măcar unul putea să intre”, a precizat ministrul.

Reamintim că UDMR a respins, marţi, în şedinţa coaliţiei, o nouă propunere prezentată de ministrul Justiţiei cu privire la desfiinţarea SIIJ.

La sfârşitul şedinţei respective, Stelian Ion a acuzat UDMR că nu a renunţat la "politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD". În plus, ministrul a afirmat că, în opinia sa, în ansamblu, coaliţia nu pare să îşi dorească această măsură.

"Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. […] Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA. Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând. […] E complicat să guvernezi pe justiţie cu UDMR, pentru că, iată, nu s-au debarasat de politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD. Împărtăşesc viziunea PSD pe justiţie şi continuă cu aceleaşi idei. Eu aşteptam o schimbare de optică sau măcar un compromis, o renunţare. Nu sunt de acord cu ceea ce spune UDMR. Mai mult, invocă faptul că n-au fost convocaţi la discuţii pe legile justiţiei. Nici vorba de aşa ceva", a precizat ministrul Justiţiei. Detalii aici.

La rândul său, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a afirmat că noua propunere a ministrului Justiţiei privind desfiinţarea SIIJ nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor, insistând că acesta ar fi motivul pentru respingerea propunerii. Mai mult, deputatul a punctat că UDMR nu se opune desfiinţării SIIJ, dar nici “nu face troc politic” pe această instituţie.

“N-am ajuns la niciun consens nici astăzi cu privire la SIIJ, avem viziuni diferite. Sunt două probleme cu propunerea făcută de domnul ministru, în viziunea noastră. Prima problema este că, în cazul magistraţilor de la Înalta Curte, nu ai unde să muţi urmărirea penală, pentru că nu există posibilitate. Şi asta am discutat şi la Camera Deputaţilor, când această propunere a fost în lucru, şi această problemă am supus-o atenţiei colegilor. O altă problemă este că judecătorul sau procurorul poate să solicite ca urmărirea penală să fie făcută de un alt parchet. Era o variantă mai bună dacă nici nu începea acel parchet (...). Din aceste două motive n-am acceptat această propunere, pentru că propunerea respectivă, în opinia noastră, nu reprezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor", a susţinut Csoma Botond. Detalii aici.