Liderul deputaţilor UDMR, replică pentru Stelian Ion: Propunerea ministrului nu reprezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor

Csoma Botond
Csoma Botond (Facebook - Csoma Botond)

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat marţi, la sfârşitul unei şedinţe a coaliţiei de guvernare, că noua propunere a ministrului Justiţiei privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor. În plus, deputatul a punctat că UDMR nu se opune desfiinţării SIIJ, dar nici “nu face troc politic” pe această instituţie.

"N-am ajuns la niciun consens nici astăzi cu privire la SIIJ, avem viziuni diferite. Sunt două probleme cu propunerea făcută de domnul ministru, în viziunea noastră. Prima problemă este că, în cazul magistraţilor de la Înalta Curte, nu ai unde să muţi urmărirea penală, pentru că nu există posibilitate. Şi asta am discutat şi la Camera Deputaţilor, când această propunere a fost în lucru, şi această problemă am supus-o atenţiei colegilor. O altă problemă este că judecătorul sau procurorul poate să solicite ca urmărirea penală să fie făcută de un alt parchet. Era o variantă mai bună dacă nici nu începea acel parchet (...). Din aceste două motive n-am acceptat această propunere, pentru că propunerea respectivă, în opinia noastră, nu reprezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor", a susţinut Csoma Botond, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte afirmaţiile făcute de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, potrivit căruia UDMR-ului nu i-ar conveni nicio variantă de desfiinţare a SIIJ şi că nu a fost sincer în momentul în care a fost agreat programul de guvernare, Botond a precizat următoarele:

"Noi am avut o poziţie principială, am venit cu argumente, nu avem o problemă personală cu domnul ministru. (...) Noi am avut un amendament pe care îl avem şi acum la Senat. Am spus că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar avem acel amendament. Nu este un amendament toxic, este bazat pe argumente, argumentele le-am spus de mai multe ori. (...) Am avut zilele trecute discuţii telefonice cu domnul ministru, noi am spus atunci aceste motive pentru care nu prezintă garanţii reale. Dacă va exista o altă propunere, vom discuta, suntem deschişi să discutăm. Susţinem desfiinţarea Secţiei speciale, cu acel amendament pe care l-am propus".

De asemenea, liderul deputaţilor UDMR a mai declarat că, din punctul său de vedere, "garanţia reală" înseamnă ca judecătorul să nu fie supus anumitor chestiuni care au fost semnalate şi de Inspecţia Judiciară".

"Cred că este şi în interesul justiţiabilului din România ca să aibă judecători care iau decizii şi în baza legii şi în baza propriei conştiinţe. Deci, cred că este în interesul României să avem judecători independenţi. Ce facem cu judecătorii Înaltei Curţi? (...) Dacă judecătorul Înaltei Curţi cere ca dosarul lui să fie strămutat, unde strămutăm? Domnul ministru nu mi-a oferit un răspuns la această întrebare. (...) Când n-ai argumente, să susţii că noi am face jocurile Ungariei, că Ungaria nu vrea ca România să intre în Schengen? Asta-i o bazaconie de la grădiniţă. Ungaria totdeauna a vrut ca România să intre în Schengen, eu ştiu că Franţa şi Olanda s-au opus intrării României în Schengen. (...) Eu cred că putem colabora, putem trece peste această chestiune, dar, la momentul actual, avem viziuni diferite. (...) Eu am avut o propunere în şedinţa coaliţiei: să purcedem la treabă cu reforma justiţiei, pentru că aceasta nu depinde numai de desfiinţarea SIIJ", a mai transmis deputatul UDMR.

Remarcile lui Botond vin în contextul în care Stelian Ion a declarat, marţi, după discuţii, că propunerea sa nu a fost acceptată de UDMR şi a acuzat partidul că nu a renunţat la "politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD". În plus, ministrul a afirmat că, în opinia sa, în ansamblu, coaliţia nu pare să îşi dorească această măsură.

"Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. […] Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA. Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând. […] E complicat să guvernezi pe justiţie cu UDMR, pentru că, iată, nu s-au debarasat de politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD. Împărtăşesc viziunea PSD pe justiţie şi continuă cu aceleaşi idei. Eu aşteptam o schimbare de optică sau măcar un compromis, o renunţare. Nu sunt de acord cu ceea ce spune UDMR. Mai mult, invocă faptul că n-au fost convocaţi la discuţii pe legile justiţiei. Nici vorba de aşa ceva", a precizat ministrul Justiţiei. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne