Stelian Ion: UDMR-ului nu îi convine nicio variantă de desfiinţare a SIIJ. Nu s-au debarasat de politica dusă împreună cu PSD

Stelian Ion şi Kelemen Hunor
Stelian Ion şi Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, marţi, că propunerea sa pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), discutată în cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare, nu a fost acceptată de UDMR, acuzând partidul că nu a renunţat la "politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD". În plus, ministrul a afirmat că, în opinia sa, în ansamblu, coaliţia nu pare să îşi dorească această măsură.

"Coaliţia, per ansamblu, se pare că nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată - DNA, DIICOT sau Parchetul General, a parchetelor pe lângă curţile de apel - să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată. (...) Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele", a precizat Stelian Ion, citat de Agerpres, la finalul şedinţei.

De asemenea, ministrul Justiţiei a mai susţinut că UDMR-ului aparent nu îi convine nicio variantă de desfiinţare a SIIJ, adăugând că, prin punerea de condiţii la fiecare şedinţă, partidul condus de Kelemen Hunor arată că nu a fost sincer în momentul în care a fost agreat programul de guvernare.

"Desfiinţarea SIIJ necondiţionată este trecută în programul de guvernare, dublată de refacerea competenţelor DNA a fost foarte clară. Problema UDMR nu este atât legată de SIIJ, cât de DNA. Sub nicio formă nu vor refacerea competenţelor DNA. (...) Probabil îşi fac socoteala că vor trage de timp foarte mult, că poate nu se va desfiinţa SIIJ foarte curând", a mai transmis Stelian Ion.

Totodată, ministrul a subliniat necesitatea ca România să desfiinţeze SIIJ şi să îşi respecte angajamentul pe care şi l-a luat întotdeauna în ultimii ani, în special în cazul luptei împotriva corupţiei.

"Şi a reinventa SIIJ sub o altă formă, în altă parte nu înseamnă decât o slăbire a luptei împotriva corupţiei, ceea ce nu va fi acceptat de Comisia Europeană. Consecinţele vor fi de ordin internaţional şi vor veni în principal din partea Comisiei Europene. (...) E complicat să guvernezi pe justiţie cu UDMR, pentru că, iată, nu s-au debarasat de politica pe care au dus-o în anii trecuţi împreună cu PSD. Împărtăşesc viziunea PSD pe justiţie şi continuă cu aceleaşi idei. Eu aşteptam o schimbare de optică sau măcar un compromis, o renunţare. (...) Nu sunt de acord cu ceea ce spune UDMR. Mai mult, invocă faptul că n-au fost convocaţi la discuţii pe legile justiţiei. Nici vorbă de aşa ceva", a continuat ministrul Justiţiei.

Nu în ultimul rând, Stelian Ion a declarat că lucrurile s-au împotmolit "grav" în Parlament în ceea ce priveşte desfiinţarea SIIJ, adăugând că voinţa politică a PNL s-a diminuat foarte mult la acest capitol.

"PNL susţine desfiinţarea SIIJ, au spus-o. (...) Aşteptarea mea personală era nu atât faţă de premier, cât mai ales faţă de Parlament, era la mai multă implicare, în sensul în care nu e suficient să spui că tu eşti de acord cu orice variantă de desfiinţare a SIIJ, dar o implicare activă în sensul de a-i convinge pe parteneri", a mai precizat ministrul Justiţiei.

Reamintim că UDMR nu doreşte sub nicio formă ca după desfiinţarea controversatei SIIJ, dosarele magistraţilor acuzaţi de fapte de corupţie să fie instrumentate de DNA. Practic, formaţiunea condusă de Kelemen Hunor condiţionează desfiinţarea SIIJ de transferul dosarelor magistraţilor, în integralitatea lor, la o secţie a Parchetului General şi nu în funcţie de fapta anchetată, la DNA, DIICOT, Parchet, aşa cum doreşte Guvernul.

UDMR şi-a justificat împotrivirea invocând un raport al Inspecţiei Judiciare din 2019 şi pe hotărârea plenului CSM prin care acesta a fost însuşit. Inspecţia Judiciară este condusă de controversatul Lucian Netejoru, al căruia mandat a fost prelungit prin OUG în perioada Dragnea. Netejoru a fost acuzat, de-a lungul anilor, că a transformat IJ într-o ghioagă pe care politicul o foloseşte împotriva magistraţilor incomozi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne