Deşeurile care au provocat agitaţie în portul Constanţa
alte articole
Nava Volgo Balt 219 este reţinută încă de miercuri, 20 martie, în Portul Constanţa, având 2.700 tone de deşeuri la bord, dar situaţia sa este una incertă atât la nivelul Autorităţii Portuare Maritime Constanţa, cât şi la cel al autorităţilor de pe Litoral.
Gunoaiele provenite din Italia sunt folosite de cei mai mari producători de ciment din România drept combustibili, iar „marfa” de pe vaporul blocat în Portul Constanţa aparţine uneia dintre cele mai mari firme de profil din România. Povestea deşeurilor italiene aduse în România pare fără sfârşit – scrie publicaţia locală Replica, ştiut fiind scandalul mafiei din peninsulă care spală sute de milioane de euro prin gropile de gunoi din România. Succesul de care se bucură acest business murdar este foarte simplu: în Italia, taxa de depozitare a deşeurilor este de 250 euro pentru fiecare tonă; în România, este de 15 euro. Evident, italienilor le este mult mai convenabil să plătească transportul gunoaielor până în România şi să scape de-o grijă, mai ales că legea din ţara noastră este extrem de permisivă şi cu mari lacune. Astfel, doar un exemplu, legislaţia noastră interzice arderea deşeurilor, dar nu şi arderea lor pentru producerea de energie, de aici şi milioanele de tone de deşeuri aduse din Italia şi folosite drept combustibili de giganţii producători de ciment.
Firma care a adus cele 2.700 de tone de deşeuri în Portul Constanţa este din Bucureşti, controlată în totalitate de un important producător de ciment, iar în momentul verificărilor s-a constatat că avea autorizaţiile expirate, susţin surse judiciare, citate de Replica. Situaţia este în continuare incertă deşi, spun avocaţii, nava ar trebui să fie întoarsă din drum, cu marfă cu tot, în urma faptului că are autorizaţiile expirate.