Descoperire unică: Fetiţă de 9 ani găseşte un dinte enorm de rechin, vechi de 15 milioane de ani

Foto: (Prin amabilitatea lui @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)
Louise Chambers
31.08.2023

O mică căutătoare de fosile, în vârstă de 9 ani, din Maryland, a făcut o descoperire unică în viaţă, în timp ce căuta comori pe coasta comitatului american Calvert din Golful Chesapeake: a găsit un dinte enorm, vechi de 15 milioane de ani, aparţinând unui megalodon.

Pe 25 decembrie, Molly Sampson, elevă în clasa a patra din sudul statului Maryland, căuta fosile împreună cu sora ei mai mare, Natalie. Pentru că afară era o temperatură de 10 grade Celsius, Molly era îmbrăcată mai gros şi purta noile sale cizme primite cadou de Crăciun.

"Mă îndepărtam de plajă prin apa care îmi ajungea până la genunchi, privind într-o zonă pe care nu o puteam explora decât cu cizmele de cauciuc", a declarat ea pentru The Epoch Times. "M-am uitat în jos şi am văzut [dintele] aşezat pe fundul apei şi am crezut că visez".

Molly după ce a găsit dintele de megalodon. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)
Molly după ce a găsit dintele de megalodon. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)

Lui Molly i s-a părut puţin ciudat, deoarece dintele stătea pe nisip, în apă.

"Am încercat să îl iau cu sita de nisip, dar era prea mare, aşa că mi-am cufundat mâinile în apa rece să-l prind, şi eram foarte încântată", a spus ea.

Molly era destul de sigură că ţine în mână un dinte de megalodon, deoarece a mai găsit câţiva înainte, dar niciunul atât de mare ca acesta. Megalodonul este o specie dispărută de rechin macrou care a trăit în urmă cu aproximativ 23 până la 3,6 milioane de ani în urmă. Tatăl lui Molly, Bruce Sampson, în vârstă de 43 de ani, specialist în construcţii de oţel, i-a spus fiicei sale că dintele incredibil de 15 centimetri este o descoperire "unică în viaţă".

Bruce a afirmat: "Mergeam în spatele copiilor, urmărindu-i cum căutau fosile cu noile lor cizme... Am auzit-o pe [Molly] strigând în faţa mea şi am ştiut că a găsit ceva interesant, dar nu mi-a venit să cred când mi-a arătat. M-am bucurat atât de mult pentru ea, încât nu pot exprima în cuvinte."

Molly alături de sora ei mai mare, Natalie, şi de tatăl ei, Bruce (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)
Molly alături de sora ei mai mare, Natalie, şi de tatăl ei, Bruce (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)

"Pot să vă spun un lucru la care nu mă gândeam: că vom împărtăşi această poveste cu milioane de oameni!", a povestit el.

Mama lui Molly, Alicia Sampson, în vârstă de 42 de ani este profesoară particulară de vioară. Când soţul ei a trimis fotografii cu relicva descoperită de fiica lor, Alicia era acasă, lângă foc, "bând cafea şi stând la căldură". "Am crezut că îmi joacă o festă", a spus Alicia.

Familia a luat rapid legătura cu o persoană de încredere, Dr. Stephen Godfrey, cercetător paleontolog la Muzeul Marin Calvert, şi i-a trimis prin e-mail o fotografie a dintelui. I-au spus chiar că vor să-i arate personal descoperirea.

"Dr. Godfrey ne-a confirmat că este un dinte de megalodon şi estimează că are o vechime de aproximativ 15 milioane de ani", a spus Alicia.

Molly la Muzeul Marin Calvert. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)
Molly la Muzeul Marin Calvert. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)

La începutul lunii ianuarie, Muzeul Marin Calvert a distribuit pe Facebook imagini cu dintele uriaş al megalodonului găsit de Molly.

Godfrey a explicat că dintele provine de la maxilarul superior stâng al unui megalodon otodus, probabil cel mai mare prădător marin pe care lumea l-a cunoscut vreodată, care avea probabil o lungime cuprinsă între 45 şi 50 de metri.

"Rădăcina masivă ar fi ancorat ferm acest dinte în maxilar, permiţându-i megalodonului să muşte orice balenă sau delfin pe care îl putea prinde", a declarat Godfrey pentru CBS News. "Ştim că a fost un prădător activ, deoarece din când în când găsim oase fosilizate de balene şi delfini care au urme de scobituri de dinţi făcute de megalodon."

Cei mai mari şi cei mai mici dinţi de rechin ai lui Molly. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)
Cei mai mari şi cei mai mici dinţi de rechin ai lui Molly. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)

Molly îşi păstrează deocamdată cea mai recentă descoperire într-o valiză împreună cu restul dinţilor mari. Ea a colectat în total peste 400 de dinţi. Bruce plănuieşte să construiască o cutie perforată pentru ca fiica lui să o poată expune pe peretele dormitorului ei.

Pentru părinţii lui Molly, descoperirea fosilei a fost cireaşa de pe tort a unei activităţi bogate.

"Eu am făcut de mic acest lucru şi este îmbucurător faptul că şi copiii mei au acelaşi entuziasm", a declarat Bruce pentru The Epoch Times.

"Le spunem copiilor tot timpul când găsesc un dinte nou: «Eşti singura persoană de pe planetă care a ţinut vreodată acel dinte în mână, iar acesta stă acolo de milioane de ani aşteptând să îl ridici!»," a spus Alicia.

Părinţii sunt uimiţi că povestea lui Molly ajunge la milioane de oameni.

Colecţia incredibilă de dinţi de rechin a lui Molly. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)
Colecţia incredibilă de dinţi de rechin a lui Molly. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)

"Într-o perioadă în care suntem cu toţii atât de absorbiţi de dispozitivele electronice, cred că este important să experimentăm lumea direct", a spus Alicia. "Nu trebuie să faci o descoperire unică în viaţă pentru a vedea comorile ascunse pe plajă sau oriunde te-ai afla."

Molly, care învaţă acasă împreună cu sora ei, nu s-a îndepărtat niciodată de Golful Chesapeake şi a spus că locul este "unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a căuta dinţi fosili de rechin".

Molly adoră orele de ştiinţă şi să cânte la vioară. Plănuieşte ca atunci când va fi mare să devină profesoară de vioară, ca mama ei, sau paleontolog.

Molly cu familia ei. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)
Molly cu familia ei. (Prin amabilitatea @fossilgirls_md şi www.thefossilgirls.com)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor