Desant european în susţinerea Republicii Moldova (presa)

'Adevărul' de luni scrie despre vizita, săptămâna aceasta la Chişinău, a zeci de oficiali europeni, inclusiv comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule.
Comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule. (ROBERT ATANASOVSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.09.2013

'Adevărul' de luni scrie despre vizita, săptămâna aceasta la Chişinău, a zeci de oficiali europeni, inclusiv comisarul european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule. UE vrea să arate că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, care presupune şi cooperare în domeniul securităţii, va avea un angajament mai mare pe această dimensiune, scrie ziarul.

Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, susţine că cei 28 de ambasadori ai UE vin la Chişinău pentru a se asigura că nu vor exista provocări din partea separatiştilor înainte de Vilnius. 'Atunci când UE are un angajament mai mare în regiune, provocările sunt greu de organizat', scrie 'Adevărul'.

Interconectarea reţelelor de energie ale României şi Republicii Moldova va costa 700 de milioane de euro, scrie 'Evenimentul Zilei Moldova'. Potrivit ziarului, domeniul energeticii reprezintă o provocare pentru cooperarea dintre cele două state în viitorii ani. Pentru asigurarea Republicii Moldova cu gaz din România sunt necesari patru ani, iar pentru conectarea totală a sistemelor de alimentare cu energie electrică, astfel încât necesarul anual al Republicii Moldova de 1.500 de MW de energie electrică să fie asigurat, este nevoie de alţi 15 ani, mai scrie 'Evenimentul Zilei Moldova'.

Ţeava pentru gazoductul Iaşi-Ungheni n-a ajuns încă pe şantier, informează 'Adevărul'. 'Dacă pe şantierul din apropiere de Iaşi a ajuns deja ţeava necesară pentru demararea lucrărilor, la Ungheni se operează doar cu vorbe. Oficialii susţin că totul decurge conform planului. Companiile care au câştigat licitaţia de construcţie a conductei Iaşi-Ungheni aşteaptă decizia guvernului privind scutirea de taxele vamale', notează cotidinaul.

Sloganul turistic al Republici Moldova este 'Ospitalitate. Tradiţie. Mister', titrează 'Timpul'. Acesta a fost selectat de Agenţia Turismului în urma unui concurs care s-a desfăşurat mai mult de o lună. Peste 600 de variante au participat în concurs.

'Avem slogan, ne rămâne să atragem turiştii străini', scrie 'Adevărul', care, totodată, critică varianta aleasă. Specialiştii în PR susţin că e un slogan fără identitate, iar asocierea a trei elemente generează mai degrabă confuzie. Sloganul trebuie să transmită un mesaj direct, orientat pe un anumit aspect. Noi am încercat să prindem trei iepuri odată, spun experţii în comunicare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor