Deputaţii Opoziţiei nu au putut introduce pe ordinea de zi revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei, Roberta Anastase

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Epoch Times România
18.04.2012

Deputaţii Opoziţiei nu au putut introduce pe ordinea de zi de miercuri propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

Propunerea parlamentarilor PSD şi PNL a fost trimisă de către preşedintele de şedinţă Ioan Oltean către Biroul permanent pentru a urma procedurile parlamentare.

Opoziţia a anunţat că Regulamentul nu a fost respectat în acest caz, motiv pentru care a părăsit sala.

Ioan Oltean a invocat în apărarea deciziei pe care a luat-o Regulamentul Camerei Deputaţilor care "în niciun caz nu oferă temei juridic pentru înscrierea pe ordinea de zi a acestei propuneri de revocare".

Oltean a explicat că documentele care nu sunt proiecte legislative nu pot fi introduse pe ordinea de zi a plenului până nu au trecut înainte pe la Biroul permanent.

"Aţi venit cu o temă total nepregătită deşi aţi avut la dispoziţie atâta timp. Consider că această propunere de revocare încalcă şi articolul 86 al Regulamentului în care se precizează că revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi cerută de grupul parlamentar care l-a propus. Din câte ştiu eu, grupurile dumneavoastră nu au propus-o pe doamna Roberta Anastase", a spus Oltean.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a invocat la rândul său o decizie a Curţii Constituţionale din 2005 care spune că revocarea se poate cere de grupul politic care a propus preşedintele sau ca sancţiune de o altă componentă a Camerei.

"Am încercat astăzi să venim la Cameră să solicităm includerea pe ordinea de zi a acestei scrisori a grupurilor noastre, refuzaţi să faceţi acest lucru. Încă o dată nu respectaţi Regulamentul. Dacă v-aţi bucurat de prezenţa noastră nu o să vă mai bucuraţi pentru că una dintre solicitările noastre pentru a reveni din protestul parlamentar era chiar respectarea Regulamentului şi a principiilor parlamentare. Nu vreţi să o faceţi vom părăsi din nou sala", a spus Duşa care a spus că sancţionarea Robertei Anastase poate fi introdusă pe ordinea de zi să fi introdusă pe ordinea de zi deoarece "plenul este suveran".

Liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că o situaţie asemănătoare a fost şi în cazul discursului regelui Mihai în Parlament cu care Birourile permanente nu au fost de acord, dar plenul a votat pentru.

"Vă amintesc de discursul regelui a fost un moment măreţ pentru o cauză nobilă, tot pentru o cauză nobilă stăm şi astăzi şi discutăm în privinţa doamnei Anastase şi cred că Parlamentul ar trebui să fie de acord să decidă în această speţă pentru că nu mi se pare cu nimic mai prejos să discutăm despre situaţia preşedintelui Camerei ţinând cont de maniera în care a tanşat voturile în momente cheie ale funcţionării Parlamentului", a spus Tăriceanu.

Reprezentaţii PDL, UDMR şi UNPR au spus că nu sunt de acord cu solicitarea Opoziţiei, pentru că ea nu poate fi introdusă pe ordinea de zi a plenului decât prin intermediul BP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor