Deputat român: UE nu mai tolerează practicile autoritare ale regimului oligarhic de la Chişinău
alte articole
Deputatul român Matei Dobrovie susţine că nicăieri în lumea civilizată nu se poate tolera invalidarea unui scrutin legitim, de aceea Uniunea Europeană adoptând Rezoluţia din 5 iulie a făcut în sfârşit ce trebuia să facă demult în relaţia cu regimul oligarhic de la Chişinău. ”Programul de Asistenţă macrofinanciară pentru Republica Moldova va fi suspendat de Comisia Europeană. România, membră a UE, trebuie să facă la fel!”
”Prin această decizie, UE arată că nu tolerează practicile autoritare ale regimului oligarhic de la Chişinău, chiar dacă acesta se auto-declară pro-european. O astfel de măsură ar fi fost şi mai oportună atunci când Parlamentul Republicii Moldova, la comanda lui Plahotniuc, a votat adoptarea sistemului electoral mixt”, comentează Matei Dobrovie pe contul său de Facebook precizând că lipsa la acel moment a unor acţiuni concrete din partea UE, dar şi din partea Guvernului României, l-a motivat pe Plahotniuc să comande un alt abuz fără precedent în istoria R. Moldova: invalidarea unor alegeri democratice.
Deputatul român menţionează că după mai multe declaraţii dure ale oficialilor europeni privind încălcarea principiului de bază al statului de drept, referindu-se în mod clar la invalidarea mandatului lui Andrei Năstase câştigat prin vot democratic, Comisia Europeană a trecut la acţiuni concrete. A luat decizia să amâne asistenţa macro-financiară pentru R. Moldova pe motiv că nu au fost respectate precondiţiile politice legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept şi a drepturilor omului.
În concluzie, Matei Dobrovie a ţinut să sublinieze că Parlamentul European a adoptat cea mai dură rezoluţie la adresa regimului din R. Moldova drept răspuns la anularea alegerilor locale pentru Primăria Chişinău. ”Nu ar mai trebui să mai fie nicio îndoială pentru nimeni că R. Moldova merge spre dictatură. România nu trebuie să rămână singurul finanţator al regimului Plahotniuc, ci trebuie să fie solidară cu UE, pentru că de banii pe care îi dăm oricum nu beneficiază cetăţenii.”