Rezoluţie a PE: Decizia CSJ privind invalidarea alegerilor din Chişinău, dubioasă şi netransparentă

PE a cerut Comisiei să suspende orice finanţare pentru R.Moldova, exprimându-şi solidaritatea cu miile de oameni care protestează pe străzile Chişinăului cerând validarea rezultatelor alegerilor locale.
Parlamentul European - camera de plen (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Ştefan Sârbu
05.07.2018

În contextul invalidării alegerilor locale de la Chişinău, joi, în plenul Parlamentului European au avut loc dezbateri cu referire la criza politică din Republica Moldova, iar în urma discuţiilor a fost adoptată o Rezoluţie, cu votul a 343 de europarlamentari care condamnă invalidarea rezultatului alegerilor de către justiţia moldovenească. De asemenea, se reiterează faptul că mesajele de chemare la vot pe care guvernarea şi instanţele de judecată din Chişinău le consideră că au influenţat rezultatul fac parte din practica obişnuită a alegerilor din Moldova şi nu au dus niciodată la anularea acestora.

Potrivit Rezoluţiei, Parlamentul European îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la decizia luată de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) din R. Moldova de a anula rezultatele alegerilor pentru funcţia de primar al oraşului Chişinău, din motive dubioase şi în mod netransparent, care a subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral.

Totodată, Legislativul European cere guvernării RM să garanteze dreptul la proteste paşnice şi îşi exprimă solidaritatea fermă cu acţiunile şi cererile miilor de oameni care protestează pe străzile Capitalei cerând ca autorităţile moldovene să ia măsuri adecvate pentru ca rezultatele alegerilor de primar al Chişinăului, recunoscute, de asemenea, de observatori naţionali şi internaţionali şi care reflectă voinţa votanţilor, să fie respectate.

În context, PE s-a declarat a fi preocupat şi de faptul că opozanţii politici şi avocaţii lor sunt persecutaţi de autorităţile moldovene prin acuzaţii şi proceduri penale inventate şi atrage atenţia că, acţionând astfel, autorităţile RM încalcă statul de drept şi drepturile oponenţilor politici şi ale avocaţilor.

Mai mult, PE regretă faptul că, după frauda bancară din 2014, în care au fost furaţi în total aproximativ 1 miliard USD din sistemul financiar din R. Moldova, autorităţile au făcut foarte puţine progrese în anchetarea amănunţită şi imparţială a cazului, de aceea a îndeamnat la eforturi susţinute pentru a recupera fondurile furate şi a-i aduce pe cei responsabili în faţa justiţiei, indiferent de apartenenţa lor politică.

În baza celor expuse, Parlamentul European a îndemnat Comisia să suspende orice plăţi prevăzute de asistenţă macrofinanciară (AMF) pentru Moldova, menţionând că orice decizie privind plăţile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare planificate şi cu condiţia ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internaţional.

De asemenea, PE solicită Comisiei să suspende sprijinul bugetar pentru Moldova, reluarea acestuia urmând să includă o listă de condiţii care trebuie să fie îndeplinite de către autorităţile moldovene, printre care să se numere validarea alegerilor din Chişinău şi derularea de investigaţii orientate spre rezultate concrete şi complet transparente, precum şi recuperarea activelor băncilor fraudate şi urmărirea penală a făptaşilor, în caz de fraudă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor