Deputat PSD: Ambasadorul României în Republica Moldova trebuie schimbat. A dat mâna cu duşmanii ţării

Marius Lazurca, Ambasadorul României la Chişinău
Marius Lazurca, Ambasadorul României la Chişinău (www.europalibera.org)

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a solicitat marţi Ministerului Afacerilor Externe printr-o interpelare parlamentară să analizeze activitatea anti-românească a ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurcă, şi să demareze o propunere de schimbare a acestuia. Ambasadorul este acuzat că păstrează legătura cu forţele pro-ruse şi anti-româneşti din Republica Moldova, ignorând sau chiar activând împotriva celor care militează pentru o apropiere de România a Republicii Moldova.

„Nu este posibil ca în cel de-al doilea stat românesc să avem un prieten al separatiştilor şi un duşman al organizaţiilor unioniste, care nu participă la Ziua României alături de fraţii noştri de peste Prut”, scria marţi deputatul pe contul său de Facebook.

Vă prezentăm integral interpelarea parlamentară transmisă de Bogdan Diaconu Ministrului Afacerilor Externe:

„Activitatea ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurcă, este puternic contestată de cele mai active asociaţii pro-româneşti din Republica Moldova care au dezvăluit faptul că acesta păstrează legătura cu forţele pro-ruse şi anti-româneşti din cel de-al doilea stat românesc, ignorând sau chiar activând împotriva celor care militează pentru o apropiere de România a Republicii Moldova.

În aceste condiţii, vă solicit respectuos să prezentaţi o evaluare a activităţii ambasadorului României la Chişinău din prisma reprezentării intereselor României, dar şi a etnicilor români care constituie majoritatea populaţiei Republicii Moldova.

În cadrul Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării am primit de nenumărate ori semnale, petiţii, plângeri referitoare la felul în care ambasadorul României la Chişinău îi tratează pe românii de dincolo de Prut în probleme precum acordarea vizelor pentru a participa la manifestaţii naţionale româneşti sau referitoare la participarea la evenimente pro-româneşti desfăşurate la Chişinău. Eu însumi am constatat, aflat în vizită la Chişinău pe 1 Decembrie 2013, că domnul Marius Lazurcă nu a participat la sărbătorirea Zilei Naţionale a României organizate cu mare fast şi participare populară în capitala Republicii Moldova, dar şi în alte oraşe din cel de-al doilea stat românesc.

În schimb, ambasadorul României la Chişinău are o colaborare strânsă şi oficială cu persoane cunoscute pentru politica lor anti-românească, precum Vasile Tarlev, fost premier în Guvernul Voronin, Dumitru Braghiş, fost premier, Valeriu Pasat, fost ministru al apărării, Başcanii Găgăuziei, dar şi cu reprezentanţii Mitropoliei Moscovei.

În aceste condiţii, vă rog să analizaţi oportunitatea iniţierii propunerii de schimbare a ambasadorului României la Chişinău şi propunerea în locul său a unei personalităţi recunoscute pentru activitatea în interesul României şi al comunităţii româneşti majoritare din Republica Moldova, care să reprezinte cu adevărat interesul naţional şi care să colaboreze într-un mod corect cu românii din cel de-al doilea stat românesc, fiind un vector de unire şi colaborare dintre cele două state, iar nu unul de dezbinare, ostil românilor de dincolo de Prut şi complice cu interesele separatiste ruseşti. Activitatea directă de interzicere a organizaţiilor pro-româneşti din Republica Moldova constituie, în acest sens, o dovadă agravantă a comportamentului anti-naţional al lui Marius Lazurcă, în egală măsură cu strânsa sa colaborare cu reprezentanţii Mitropoliei aflate sub controlul Moscovei, în loc de colaborarea cu Mitropolia de la Chişinău afiliată Patriarhiei Române.

În această perioadă deosebit de tensionată în zona estică a României şi în care mişcările geopolitice ale Rusiei necesită o atenţie sporită din partea ţării noastre, reprezentarea statului român într-un mod corespunzător constituie o necesitate şi un semnal de sprijin acordat populaţiei româneşti din Republica Moldova care este cea mai mare comunitate românească din preajma graniţelor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne