Depozitul pentru deşeuri nucleare de la Saligny naşte controverse

Vedere generala a centralei nucleare de la Cernavoda (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
12.11.2012

Construcţia în localitatea Saligny, judeţul Constanţa, a depozitului pentru deşeurile rezultate de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, investiţie de 450 milioane euro, fără TVA, va fi stopată dacă populaţia se va opune, iar autorităţile vor căuta alt amplasament. "Vom întra în consultări şi cu populaţia. Dacă populaţia se opune, nu putem construi depozitul aici, dar avem nevoie de un astfel de depozit pentru că deşeurile radioactive trebuie depozitate definitiv. Este suficient spaţiu şi pentru locaţii alternative în România", a declarat luni într-o conferinţă de presă directorul general al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), Antoniu Sorescu.

Sorescu a adăugat că valoarea investiţiei a fost estimată în 2009. Depozitul ar urma să funcţioneze pentru o perioadă de 60-70 de ani. Investiţia pentru prima etapă a construcţiei depozitului se ridică la 69 milioane euro, fără TVA. Fondurile vor proveni din taxa plătită de Nucearelectrica în valoare de 2 euro pe MWh de energie produsă. Din cei 2 euro, suma de 0,6 euro este destinată activităţilor de dezafectare a reactoarelor, iar diferenţa de 1,4 euro este direcţionată spre finanţarea construcţiei şi operării depozitului de deşeuri radioactive.

Proiectul construcţiei depozitului pentru deşeuri radiactive la Saligny a fost anunţat de autorităţi de mai mulţi ani. Depozitul ar urma să înmagazineze deşeuri radioactive atât de la cele două reactoare nucleare funcţionale ale centralei din Cernavodă, cât şi de la unităţile 3 şi 4, a căror construcţie încă nu a început. "Durează mult, pentru că obţinerea autorizaţiei de amplasament durează mult, noi acum încercăm să răspundem la toate îngrijorările. Construcţia în sine nu este o mare inginerie", a continuat Sorescu.

Suprafaţa de teren alocată pentru realizarea depozitului este de aproximativ 40 hectare, din care 22,5 hectare sunt destinate construcţiilor.

Preşedintele ANDR, Florin Tătar, prezent în conferinţă, a afirmat că până la finele acestui an va fi "în mod cert obţinută documentaţia necesară caracterizării amplasamentului" depozitului de deşeuri radioactive.

Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă este operată de compania de stat Nuclearelectrica şi asigură aproximativ 20% din consumul de electricitate al ţări.

Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, în colaborare cu Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice - ICSI Rm. Vâlcea şi Primăria Cernavodă, organizează în aceste zile, la Cernavodă, Simpozionul Naţional de Informare a Publicului NucInfo'Day 2012, manifestare ce se va desfăşura sub titulatura "Utilizarea paşnică a tehnologiilor nucleare – o şansă pentru viitorul fiecăruia în România".

Simpozionul, ajuns la ce-a de-a zecea ediţie, se va desfăşura în perioada 11 – 13 noiembrie 2012, la Cernavodă, jud. Constanţa şi reuneşte specialişti de marcă din ţară şi din străinătate, din domeniul nuclear şi este dedicat, în special, informării publicului cu privire la acţiunile concrete pentru viitorul apropiat, pentru dezvoltarea domeniului şi, implicit pentru o dezvoltare sustenabilă a comunităţilor locale.

Aplicaţiile paşnice ale energiei nucleare în România cunosc o dinamică interesantă cu beneficii în multe domenii de activitate şi implicit pentru societate. În ce stadii de realizare se află proiectele nucleare şi ce beneficii pot aduce acestea societăţii, care este interesul manifestat de sfera politicului pentru utilizarea paşnică a tehnologiilor nucleare şi cum sunt percepute activităţile nucleare din ţara noastră în plan internaţional? – reprezintă doar o parte din subiectele pe care se vor axa dezbaterile din cadrul evenimentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor