Democraţia Greciei este în pericol, avertizează Demos
alte articole
Nicio altă ţară din UE nu a înregistrat un 'regres democratic' mai pronunţat decât Grecia, a avertizat think-tank-ul britanic Demos, într-un studiu în care a evidenţiat alunecarea ţării afectate de criză într-un haos economic, social şi politic, scrie The Guardian.
Lansat în aceeaşi zi în care autorităţile judiciare au ordonat o anchetă în privinţa unei postări pe blog - de către un grup de rezervişti din forţele speciale - care făcea apel la o lovitură de stat, studiul Demos a scos în evidenţă faptul că Grecia şi Ungaria sunt statele UE unde s-a constatat cel mai pronunţat 'regres democratic'.
'Cercetătorii au descoperit că Grecia este copleşită de rata ridicată a şomajului, de tulburările sociale, de corupţia endemică şi de o deziluzie profundă faţă de mediul politic', indică documentul. Raportul, comandat de Parlamentul European, menţiona, de asemenea, că Grecia este cel mai corupt stat din blocul celor 28 de naţiuni comunitare şi îşi exprima, totodată, temerile cu privire la ascensiunea extremismului de dreapta în această ţară.
Potrivit The Guardian, raportul a fost lansat într-un moment în care fragila coaliţie a premierului Antonis Samaras şi-a recunoscut îngrijorarea faţă de apelul la organizarea unei lovituri de stat militare, postat miercuri seara, pe site-ul Sindicatului rezerviştilor din forţele speciale. (Situaţia) 'trebuie să ne îngrijoreze', a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, Simos Kedikoglou.
'Majoritatea covârşitoare a membrilor forţelor armate sunt dedicate democraţiei noastre', iar cei câţiva care nu sunt 'se vor confrunta cu consecinţele', a adăugat el.
După o creştere a tensiunilor, în urma represiunii împotriva partidului neo-nazist Zori Aurii, un procuror al Curţii Supreme a cerut o anchetă imediată cu privire la autorii postării, care cerea totodată un guvern interimar 'cu girul forţelor armate'.
Unitatea de rezervişti a forţelor speciale, ai cărei membri au apărut în uniformă, pentru a protesta faţă de vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Atena, a declarat că Grecia ar trebui să respingă condiţiile care însoţesc planul de salvare internaţional şi să înfiinţeze tribunale speciale destinate judecării celor responsabili pentru cea mai gravă criză financiară din timpurile moderne. Potrivit acestora, bunurile aparţinând companiilor germane, persoanelor fizice sau statului ar trebui confiscate pentru a plăti despăgubirile de război acumulate în timpul ocupaţiei naziste.
Totodată, invocând revoltele sociale care au urmat crizei economice, blogul menţionat susţinea că guvernul a încălcat Constituţia prin faptul că nu a furnizat servicii medicale, educaţionale, juridice şi de securitate adecvate.
Pe de altă parte, surse apropiate discuţiei susţin că postarea misterioasă subliniază încă o dată infiltrarea extremei-drepte în rândurile forţelor armate, într-un context în care au apărut dezvăluiri, în această săptămână, despre faptul că trupele Zori Aurii sunt antrenate de comando-uri ale forţelor speciale.
Potrivit The Guardian, există temeri din ce mai pronunţate că, în loc să ţină sub control organizaţia extremistă, represiunea împotriva sa poate crea în cele din urmă o reacţie. Partidul, ai cărui lideri îl admiră public pe Adolf Hitler şi au adoptat o emblemă asemănătoare cu zvastica, îşi păstrează locul în sondajele de opinie, în pofida unui val de indignare publică. Zori Aurii - un partid care a obţinut aproape 7 % din voturi la alegerile de anul trecut şi are 18 deputaţi în parlamentul de 300 de locuri de la Atena - a valorificat mai mult decât orice altă forţă politică criza economică a Greciei.