Demisia guvernului bulgar este în avantajul proiectelor energetice ale Moscovei (Kommersant)
alte articole
Guvernul din Bulgaria a demisionat după valul de proteste cauzate de majorarea preţului la electricitate. Premierul Boiko Borisov a recunoscut că decizia sa este legată de acţiunile de protest în masă, în urma cărora au avut loc ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie. Unii experţi consideră că demisia cabinetului de miniştri de la Sofia este în avantajul Moscovei, deoarece poate duce la dezgheţarea proiectelor ruseşti privind construcţia centralei nucleare de la Belene şi a oleoductului Burgas-Alexandroupolis, îngheţate odată cu venirea guvernului Borisov la putere, în 2009, notează cotidianul rus Kommersant.
În data de 19 februarie, la Sofia au avut loc ciocniri între manifestanţi şi poliţie: 25 de persoane au fost spitalizate, 14 au fost rănite uşor. După aceasta, Boiko Borisov a declarat că nu consideră posibil să mai conducă un guvern în timpul căruia au loc ciocniri între manifestanţi şi organismele de apărare a ordinii publice. 'Nu vreau să mă uit cum poliţia îi bate pe oameni în stradă', a declarat premierul, înaintându-şi demisia.
Pentru demisia guvernului Borisov au votat 209 de deputaţi, 5 au votat împotrivă, iar unul s-a abţinut. Acum în Bulgaria ar urma să fie format un guvern de tehnocraţi. În afară de aceasta, va fi dizolvat parlamentul şi fixate alegeri anticipate.
Potrivit Kommersant, cu o zi înainte de a-şi da demisia, Boiko Borisov a discutat la telefon cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la achitarea de către partea bulgară a utilajelor comandate de 'Atomstroiexport', afiliată 'Rosatom', pentru centrala de la Belene. Bulgaria a renunţat la aceste utilaje în 2012, iar acum 'Rosatom' cere achitarea sumei de 1 miliard de euro. Din cauza demisiei lui Borisov, detaliile unui posibil acord în acest sens vor trebui discutate deja după alegerile parlamentare anticipate, deoarece premierul guvernului de tranziţie nu va avea asemenea împuterniciri.
În relaţiile dintre Sofia şi Moscova urmează 'luni în afara timpului', deoarece 'guvernul de serviciu care va fi numit de preşedintele bulgar va fi unul exclusiv formal', afirmă profesorul Atanas Tasev, membru al Forumului energetic bulgar. Expertul este convins că viitorul şef de guvern va trebui să ajungă la un acord cu Putin în privinţa 'Belene' şi Burgas-Alexandroupolis.
'Partea rusă nu riscă absolut nimic, deoarece preţul utilajelor comandate de ea pentru centrala de la Belene este mult mai mic decât cel al pieţei, adică 'Rosatom' le poate vinde în orice moment', a explicat Tasev. În schimb, potrivit expertului, Bulgaria 'nu mai are spaţiu de manevră': viitorul guvern va trebui fie să plătească pentru utilaje, fie să convină asupra revânzării către terţe părţi.
De asemenea, Atanas Tasev admite şi posibilitatea dezgheţării proiectelor 'Belene' şi Burgas-Alexandroupolis, însă doar în cazul în care la putere la Sofia vor veni partide proruseşti: socialiştii sau cel ultranaţionalist 'Ataka', precizează analistul.