Delta Dunării - un paradis pentru păsări emblematice şi pentru naturalişti (Daily Mail)

Fără drumuri şi fără prezenţă umană pe sute de kilometri, un paradis pentru naturalişti, o lume a nuferilor, stufului şi sălciilor - aceasta este Delta Dunării de pe litoralul românesc, unde puternicul fluviu îşi încheie parcursul de 1.770 de mile de la Pădurea Neagră din Germania până la Marea Neagră, şerpuind prin Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria, se arată într-un amplu reportaj publicat duminică de Daily Mail.
Colonia de pelicani de lângă satul Partizani, Delta Dunării, braţul Sulina. (ADRIAN SILISTEANU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
15.10.2012

Fără drumuri şi fără prezenţă umană pe sute de kilometri, un paradis pentru naturalişti, o lume a nuferilor, stufului şi sălciilor - aceasta este Delta Dunării de pe litoralul românesc, unde puternicul fluviu îşi încheie parcursul de 1.770 de mile de la Pădurea Neagră din Germania până la Marea Neagră, şerpuind prin Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Bulgaria, se arată într-un amplu reportaj publicat duminică de Daily Mail.

''Am decis că Delta Dunării este un loc în care nu numai că mă voi întoarce din nou, ci şi unul legat de care voi încerca să-i încurajez şi pe alţii să-l viziteze - cu cât mai mulţi dintre noi vor ajunge acolo să se bucure de ea într-un mod deplin sustenabil, cu atât mai probabil va fi ca guvernul român, în dificultate economică precum restul Europei, să decidă că este în interesul deplin al ţării să reziste presiunii de a drena şi dezvolta Delta - şi să o păstreze la fel de fabuloasă cum este astăzi'', scrie semnatarul articolului, David Milne, care s-a deplasat în Delta Dunării din România, împreună cu zece cercetători din Marea Britanie.

În mod clar, Delta nu este doar un paradis pentru naturalişti, ci şi pentru cuc, una dintre cele mai emblematice păsări pentru britanici, specifică sudului şi estului Angliei. Numărul cucilor de reproducere din aceste zone a scăzut însă dramatic în ultimii 20 de ani. Din fericire, Scoţia, Ţara Galilor şi nordul şi vestul Angliei nu au fost încă afectate, astfel că British Trust for Ornithology (BTO), încearcă să afle ce se întâmplă cu cucii din sudul Marii Britanii. Ei cuibăresc aici doar ceva mai mult de două luni - de la sfârşitul lunii aprilie până la începutul lunii iulie - după care migrează.

Este foarte probabil ca unele dintre problemele care afectează cucii din sud să fie provocate în Marea Britanie. De exemplu, utilizarea universală a unor pesticide puternice a avut un efect drastic asupra populaţiei de insecte din zonele rurale, reducând semnificativ numărul de omizi care formează o parte importantă din dieta cucului.

BTO doreşte să cerceteze, de asemenea, dacă aceste păsări se confruntă cu probleme privind migraţia lor sau în zonele lor de iernare, astfel că vrea să ştie unde migrează cucii britanici şi cum au ajuns acolo. Până recent, colectarea acestor informaţii ar fi fost o sarcină practic imposibilă, dar saltul imens în tehnologie a permis ataşarea de mici transmiţătoare la păsări, care furnizează în mod regulat date de localizare. Un studiu-pilot limitat a fost efectuat anul trecut, iar în această toamnă cuci din Scoţia, Ţara Galilor şi Anglia de Est sunt urmăriţi spre sud pe parcursul migraţiei lor în Africa.

Unul din lucrurile descoperite până acum este că nu toţi cucii britanici pleacă spre sud, prin Franţa, Spania şi Italia, ci unii zboară mai departe spre Est, prin Slovacia şi Muntenegru, iar alţii spre coasta de vest a Mării Negre.

Semnatarul articolului a venit în Delta Dunării din România pentru a vedea ce fac cucii aici şi împreună cu ceilalţi cercetători au călătorit cu un hotel plutitor prin intermediul ''Ibis Tours'', cu sediul în portul de la Dunăre Tulcea. Hotelul a dispus de o ambarcaţiune mai mică, confortabilă, care a pătruns pe reţeaua complexă de canale mici, printre stuf şi pâlcuri de sălcii iar cercetătorii au putut explora, sub îndrumarea expertului ''Ibis Tours'', fauna Deltei.

''Am fost norocos să vizitez multe dintre zonele sălbatice cele mai bogate din Europa - printre care Camargue, în sudul Franţei şi Coto Donana în sudul Spaniei - dar n-am experimentat nimic de genul asta. Am fost impresionat de numărul mare de păsări spectaculoase, oriunde ne-am uitat, iar cel mai important a fost faptul că cele mai multe dintre ele păreau să fie destul de indiferente la prezenţa noastră'', scrie semnatarul articolului.

Cercetătorii s-au aflat la mică distanţă de păsări cu adevărat uimitoare, unele considerate ca aparţinând Africii mai degrabă decât Europei. Păsări rare în Europa, precum cormoranii mici şi stârcii, sunt abundente în Delta Dunării, notează autorul reportajului.

Cea mai mare surpriză a fost numărul mare de cuci, care păreau să fie peste tot. Toţi cercetătorii au fost de acord că, deşi au călătorit mult în alte locuri, nu au văzut sau auzit niciodată atât de mulţi cuci.

Indiferent care este problema cucilor care cuibăresc în sudul Marii Britanii, ea nu îi afectează pe cucii care cuibăresc în Delta Dunării. Acest lucru pare să sugereze că problema nu se află în zone de iernare din Africa, ci în Anglia şi probabil pe rutele migraţiei prin Europa de Vest. Este de sperat ca cercetarea actuală a BTO să înceapă să ofere răspunsuri, conchide David Milne.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor