Delegatul ONU în Siria demisionează. Perspectiva unui acord de pace se diminuează
alte articole
Delegatul ONU în Siria se retrage în luna noiembrie din funcţie, după ce forţele siriene, ruseşti şi iraniene au recâştigat controlul asupra unei mari părţi a ţării arabe, eclipsând perspectiva unui acord internaţional de pace care să pună capăt războiul sirian ce durează de peste 7 ani.
Staffan de Mistura a afirmat miercuri că demisionează după ce a deţinut timp de patru ani această funcţie, invocând “motive pur personale” şi susţinând că, în ciuda progreselor înregistrate de preşedintele sirian Bashar al-Assad în acest război, acesta va obţine o pace de durată doar dacă acceptă un acord de pace susţinut de ONU, potrivit RFE/RL.
“Ceea ce contează este obţinerea păcii. Alternativa va consta în câştiguri teritoriale şi nu o pace sustenabilă”, a precizat delegatul.
De Mistura este cel mai “veteran” dintre cei trei mediatori ai ONU din timpul conflictului sirian. Predecesorii săi – fostul secretar general al ONU, Kofi Annan şi diplomatul algerian Lakhdar Brahimi – au demisionat din cauza impasului global privind modalitatea de soluţionare a războiului.
Cele mai bune şanse pentru o soluţie susţinută de ONU la acest război depinde acum de promisiunile liderilor occidentali de a nu furniza fondurile atât de necesare pentru reconstruirea ţării devastate până când Assad nu va accepta un acord de împărţire a puterii politice şi noi alegeri.
De Mistura a afirmat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, l-a instruit ca în ultimele săptămâni în funcţie să “verifice o dată pentru totdeauna” dacă poate fi convocată o comisie constituţională credibilă şi echilibrată.
Participanţii la o conferinţă pe tema păcii siriene desfăşurată în Rusia în luna ianuarie au convenit să formeze o comisie pentru a rescrie Constituţia siriană. Comisia ar fi alcătuită din 150 de persoane, dintre care o treime va fi aleasă de guvernul sirian, o treime de grupurile din opoziţie şi o treime de ONU.
Dar de Mistura a precizat că înfiinţarea comisiei a fost amânată din cauza “întrebărilor ridicate continuu, în principal de către guvernul sirian, cu privire la alcătuirea” listei ONU.
ONU a încercat să îşi echilibreze lista “astfel încât nicio parte politică să nu poată domina comisia”, a precizat de Mistura, însă guvernul lui Assad aparent doreşte ca susţinătorii săi să domine lista ONU astfel încât viziunile regimului sirian să influenţeze în mod semnificativ schimbările aduse Constituţiei.
Totuşi, de Mistura a declarat că are încă speranţe că poate fi găsită o soluţie “dacă va exista voinţă politică”. El a adăugat că va vizita Damascul săptămâna următoare şi speră să obţină aprobarea guvernului pentru o “a treia listă credibilă şi cuprinzătoare”.
Consiliul de Securitate al ONU a fost mult timp în impas în ceea ce priveşte Siria, deoarece puterile occidentale sunt poziţionate împotriva aliatului sirienilor Rusia, care a fost susţinută de China. Războiul din Siria a provocat moartea a peste 400.000 de persoane şi strămutarea altor câtorva milioane.
Ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, a acuzat guvernul sirian de obstrucţionare: “lucru care ne arată în cele din urmă că [regimul Assad] nu doreşte să participe la eforturile diplomatice aflate în derulare, în timp ce aliaţii săi fie sunt incapabili, fie nu doresc să îl convingă să pună capăt intransigenţei sale”.
Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a afirmat că Moscova doreşte să fie formată o comisie constituţională cât mai curând posibil, însă a adăugat că “stabilirea unor termene limită artificiale va fi contraproductivă”.
“Va trebui să fim răbdători”, a declarat Nebenzia.