Delegaţie chineză la Washington urmăreşte să pună capăt războiului comercial

China şi SUA sunt pe cale să reia discuţiile comerciale pentru prima oară din luna iunie. Conflictul tarifar dintre cele mai mari două economii ale lumii a generat temeri privind creşterea economică globală.
Donald Trump la Casa Albă (Al Drago-Pool/Getty Images)
Andrei Popescu
18.08.2018

O întâlnire între cele două ţări, care va avea loc între oficiali de nivel mai coborât decât al celor implicaţi în discuţiile precedente, va marca o pauză în impasul care a luat naştere după prăbuşirea discuţiilor comerciale din primăvară. Oficialii SUA au declarat în repetate rânduri că sunt deschişi la noi discuţii, însă au insistat că Beijingul s-ar retras în loc să vină cu o propunere serioasă.

Încă nu este clar dacă delegaţia Chinei va prezenta o ofertă privind reforma, suficient de serioasă pentru a opri ameninţările lansate de administraţia preşedintelui american Donald Trump cu privire la taxele aplicate importurilor chineze. Partea americană va fi condusă de subsecretarul Trezoreriei pentru afaceri internaţionale, Davis Malpass.

China trimite o delegaţie comercială la Washington, într-un nou efort de a pune capăt disputei tarifare tot mai aprige, care stârnit îngrijorări cu privire la impactul său asupra creşterii economice globale.

Delegaţia chineză condusă de adjunctul ministrului Comerţului va vizita SUA la sfârşitul lunii august pentru a discuta despre „probleme de interes reciproc”, a anunţat joi Ministerul chinez al Comerţului, fără a furniza detalii privind posibila agendă a discuţiilor.

Cele două guverne sunt gata să impună săptămâna viitoare o nouă rundă de taxe pentru importuri de produse din ambele ţări, cu o valoare de 16 miliarde de dolari pentru fiecare tabără.

Ministerul Comerţului a afirmat că Beijingul „îşi reiterează poziţia faţă de unilateralism şi protecţionism comercial şi nu acceptă niciun fel de restricţii comerciale unilaterale”.

Întâlnirea de luna aceasta va fi prima întâlnire, dintre oficiali importanţi americani şi chinezi, de după discuţiile din 3 iunie din Beijing, desfăşurate între secretarul american al comerţului Wilbur Ross şi vicepremierul chinez Liu He şi care nu s-au încheiat cu nicio înţelegere.

După aceea, în 6 iulie, Washingtonul a impus prima sa rundă de tarife, în cuantum de 25%, asupra unor importuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari, ca răspuns la plângerile că Beijingul fură sau presează companiile străine să îi predea tehnologie străină. China a răspuns cu penalităţi similare asupra unor importuri americane.

Administraţia Trump este pregătită să impună marţi noi taxe asupra unor importuri chineze suplimentare în valoare de 16 miliarde de dolari. La rândul său, guvernul comunist din Beijing a prezentat o listă cu produse americane ce vor fi tarifate drept răspuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor