Apple, pe radarul războiului comercial dintre SUA şi Partidul Comunist Chinez

(Getty Images)

Apple, compania care tocmai a ajuns să valoreze 1 trilion USD în urma unor evoluţii bursiere, a intrat în vizorul Partidului Comunist chinez, de pe urma căruia s-a îmbogăţit.

Apple a beneficiat de muncă ieftină şi un lanţ de aprovizionare amplu în China şi trebuie să împartă o parte mai mare a profitului său cu chinezii sau va înfrunta “furia şi sentimentul naţionalist”, pe fondul războiului comercial continuu, a avertizat marţi un articol publicat de Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez.

Articolul de opinie subliniază cum Apple a obţinut 9,6 miliarde de dolari în China în trimestrul al doilea al acestui an, lucru care a ajutat gigantul american să ajungă la valoarea de 1 trilion de dolari, potrivit CNBC.

Însă războiul comercial dintre SUA şi China ar putea face ca Apple şi alte companii americane să fie vulnerabile şi să devină “monede de schimb” pentru Beijing, potrivit articolului.

“Succesul uimitor obţinut pe piaţa chineză ar putea provoca sentimentul naţionalist în cazul în care măsurile protecţioniste recent adoptate de preşedintele american Donald Trump vor lovi din plin companiile chineze”, a precizat Cotidianul Poporului.

“China este de departe cea mai importantă piaţă străină pentru Apple, care îşi are sediul în SUA, ceea ce face ca [această companie] să fie expusă dacă cetăţenii chinezi o transformă într-o ţintă a furiei lor şi a sentimentului lor naţionalist. China nu doreşte să îşi închidă uşile în faţa Apple în ciuda conflictului comercial dar, în cazul în care compania americană doreşte să câştige bani mulţi în China, trebuie să împartă cu poporul chinez dividendele obţinute în urma dezvoltării sale”.

Apple a refuzat să comenteze.

Săptămâna trecută, China a afirmat că este pregătită să aplice tarife pentru importuri americane în valoare de 60 miliarde de dolari, la câteva zile după ce administraţia SUA a dezvăluit că preşedintele Trump a discutat cu Reprezentantul SUA pentru Comerţ, Robert Lighthizer, şi i-a cerut să ia în considerare creşterea de la 10 la 25% a unor tarife propuse pentru importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari.

Până acum, Apple s-a izolat în linii mari de războiul comercial. Aparent, Trump i-a declarat directorului general al Apple, Tim Cook, în luna iunie, că iphone-urile asamblate în China vor fi scutite de sancţiuni.

Cotidianul Poporului a mai susţinut că firmele chineze implicate în lanţul de aprovizionare al Apple obţin doar 1,8% din profiturile totale generate de vânzarea de iphone-uri. Publicaţia nu a citat sursa de unde a obţinut această cifră.