Deja Vu: Finlanda cumpără din China 2 milioane de măşti ce nu pot fi folosite în spitale

Soldaţi chinezi cu măşti împotriva virusului Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)
Andrei Popescu
09.04.2020

Finlanda a cumpărat 2 milioane de măşti chirurgicale din China, însă, miercuri, la sosirea transportului în Helsinki, autorităţile medicale au descoperit că materialele de protecţie medicală nu respectă cerinţele de calitate şi nu pot fi folosite în spitale.

Totuşi, susţin oficiali finlandezi, măştile nu sunt complet inutile şi ar putea fi folosite în interiorul locuinţelor cetăţenilor sau în casele de bătrâni, relatează Foreigner.fi.

Kirsi Varhila, secretar în cadrul Ministerului Afacerilor Sociale şi Sănătăţii, a descris drept “dezamăgitor” transportul din China, ţara de unde s-a răspândit iniţial coronavirusul.

La rândul său, Tomi Lounema, responsabil cu materialul logistic pentru lupta împotriva pandemiei, a afirmat că “piaţa materialelor de protecţie este foarte haotică” şi a adăugat că, deşi documentele transportului par să fie în regulă, în cele din urmă produsul este necorespunzător.

Din păcate, Finlanda nu este singura ţară aflată în această situaţie. În ultimele săptămâni, Spania, Olanda, Turcia şi Australia au fost nevoite să trimită înapoi măşti cumpărate din China pe motiv că acestea nu corespundeau criteriilor de calitate.

Reamintim că măştile aduse din China nu sunt singurele care au dezamăgit speranţele celor care se gândeau că prin importuri de acolo pot să-şi protejeze mai bine populaţia. Recent, autoritatea sanitară naţională din Spania a constatat că testele rapide cumpărate din China pentru detectarea infectării cu coronavirus au o rată de succes de doar 30%, faţă de 80%, cât arată indicaţiile producătorului chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor