Dedolarizarea grupului BRICS rămâne în aer
Grupul ţărilor emergente majore a încheiat un summit în Africa de Sud joia trecută, primind şase noi membri – dar fără să stabilească o nouă monedă care să înlocuiască dolarul, potrivit Business Insider.
În cadrul summit-ului la care a participat Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - sau naţiunile BRICS - au fost primiţi noi membri, şi anume Arabia Saudită, Iran, Etiopia, Egipt, Argentina şi Emiratele Arabe Unite. Este prima extindere a blocului în ultimii 13 ani, survenită pe fondul încercărilor timide de a se defini ca alternativă la grupările conduse de Occident.
Deşi în cadrul blocului s-a vorbit despre posibila creare a unei monede comune care să rivalizeze cu dolarul american, acest lucru nu s-a întâmplat – de fapt, discuţiile din partea naţiunilor BRICS pe această temă au fost împărţite, indicând opinii diferite care ar putea întârzia sau chiar submina orice astfel de evoluţie.
Pe măsură ce se discută această alternativă de dolar, datele de la SWIFT au arătat că moneda americană a fost folosită pentru un record de 46% din plăţile valutare prin sistemul de comunicaţii, în iulie.
Iată ce au spus liderii a cinci membri BRICS despre dedolarizare:
Preşedintele Braziliei a cerut o monedă comună BRICS: „Crearea unei monede pentru tranzacţiile comerciale şi de investiţii între membrii BRICS măreşte opţiunile noastre de plată şi reduce vulnerabilităţile”, a declarat miercuri preşedintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva, în sesiunea plenară de deschidere a summit-ului.
Liderul brazilian este unul dintre cei mai vocali susţinători ai monedelor alternative pentru tranzacţii transfrontaliere.
„De ce nu putem face tranzacţii pe baza propriilor monede?”, a spus el într-o vizită de stat din aprilie în China, potrivit The Financial Times. „Cine a decis că dolarul este moneda după dispariţia etalonului aur?”
Vladimir Putin, prezent prin videoconferinţă, şi-a reînnoit apelul de a creşte utilizarea monedelor locale pentru comerţ.
„Lucrăm la ajustarea mecanismelor eficiente pentru reglementări reciproce şi control monetar şi financiar”, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin. El a adăugat că dedolarizarea în cadrul blocului BRICS este „ireversibilă” şi ritmul ei creşte.
Putin a cerut mai multe tranzacţii cu monede locale în urma sancţiunilor ample împotriva Rusiei, care au scos, practic, ţara din sistemul financiar global dominat de dolarul american.
El a spus, la o întâlnire internaţională anterioară, din iulie, că este important să se stabilească un „sistem financiar independent” bazat pe comerţul în monedă locală.
Ministrul petrolului din India a spus că este dificil să se anuleze acordurile de plată de lungă durată. "Mi-aş dori ca rupia indiană să fie moneda principală din lume. Dar sunt realist", a declarat Hardeep Singh Puri, ministrul indian al petrolului şi gazelor, pentru CNBC, în marja întâlnirii G20 de vineri la New Delhi.
India a impulsionat naraţiunea dedolarizării prin promovarea utilizării rupiei pentru comerţ.
Liderul comuniştilor chinezi, Xi Jinping, a promovat reforma sistemelor financiare mondiale.
China nu a comentat ideea unei monede comune a membrilor BRICS, dar liderul comunist Xi Jinping a promovat „reforma sistemului financiar şi monetar internaţional” într-un discurs la summit.
China a indicat că doreşte ca yuanul chinezesc să joace un rol global aparte, dar nu a cerut ca acesta să înlocuiască dolarul.
Ministrul de Finanţe al Africii de Sud a respins noţiunea de monedă BRICS. „Nimeni nu a pus problema unei monede BRICS, nici măcar în întâlniri informale”, a declarat Enoch Godongwana pentru Bloomberg, în marja summitului anual al blocului de la Johannesburg, joi.
„Înfiinţarea unei monede comune presupune înfiinţarea unei bănci centrale şi asta presupune pierderea independenţei politicilor noastre monetare şi nu cred că vreo ţară este pregătită pentru asta”, a adăugat el pentru presă.
În aprilie, vicepreşedintele Africii de Sud, Paul Mashatile, a declarat că blocul BRICS încearcă să reducă dependenţa de dolarul american.
Economistul care a inventat termenul BRICS a respins cu totul ideea
Jim O'Neill, un fost economist Goldman Sachs care a dat primul numele blocului BRICS, a renunţat la ideea unei monede BRICS comune.
„Este pur şi simplu ridicol”, a spus el pentru Financial Times, într-un interviu din august. "Vor crea o bancă centrală BRICS? Cum aţi face asta? Este aproape jenant."
O'Neill a subliniat prăpastia politică dintre rivalii China şi India ca fiind o piedică majoră în calea dedolarizării.
„Este o treabă bună pentru Occident că India şi China nu sunt niciodată de acord cu nimic, pentru că, dacă ar fi, dominaţia dolarului ar fi mult mai vulnerabilă”, a spus O'Neill pentru FT.