INS: Vom înainta premierului datele Recensământului din 2011, autorităţile vor decide dacă le folosesc
Datele preliminare ale Recensămîntului din 2011 vor fi publicate în curând şi urmează a fi pregătită o documentaţie completă care va fi înaintată premierului Victor Ponta, decizia de folosire a acestor date la referendumul de demitere a preşedintelui aparţinând autorităţilor, potrivit INS.
"Ştim şi noi ce a spus domnul prim-ministru legat de posibilitatea folosirii datelor de recensământ şi la referendum, evident că şi la alegerile din toamnă. Va fi pregătită o documentaţie completă care să fie dată dânsului şi decizia sigur că aparţine autorităţilor. Statistica procedează conform regulilor sale şi produce datele pe care le poate produce pe baza recensământului", au declarat pentru NewsIn reprezentanţii INS.
Aceştia au mai precizat că "în februarie s-au dat nişte date, pe baza centralizatoarelor, se vor da curând publicităţii date preliminare, tot pe baza centralizatoarelor".
"Pe 6 februarie erau datele provizorii, datele preliminare trebuiau date pe 23 mai, dar s-au decalat pentru că a intervenit schimbarea de guvern şi s-a schimbat comisia centrală, ca atare şi datele se dau după omologarea lor de către comisia centrală. Dar în foarte scurt timp o să se întâlnească această comisie şi le vor da şi pe acestea preliminare, iar datele definitive la 27 de luni de la organizarea recensământului.Oricum, o să încercăm să reacţionăm în asemenea fel încât să fie mai devreme de 27 de luni , dar asta nu înseamnă cu mult mai puţin, pentru că nu se poate", spun cei de la INS.
"Formularele cu situaţia pe vârste, deci informaţia care se ia din formularele respective se ia din formularele individuale. Legat de formularele individuale, este vorba de vreo 80.000 de formulare în procesul de prelucrare a datelor, şi aici durează. De aia a fost stabilit ca termen de prelucrare 27 de luni, de regula dată de Uniunea Europeană, dată de Eurostat, ca toate statele să aibe lucrările de prelucrare până la jumătatea lui 2014 când sunt alegerile europarlamentare. Acolo se folosesc datele de recensământ, pentru delimitarea, stabilirea numărului de locuri pentru fiecare ţară. Pentru că numărulde locuri este în funcţie de numărul dat de populaţie, respectiv pe nişte criterii aritmetice şi nu numai", au completat reprezentanţii INS.
INS a amânat de două ori până acum publicarea rezultatelor Recensămîntului din 2011.
Populaţia stabilă a României este de 19.042.936 persoane dintr-un total înregistrat de 20.254.866, dintre care 88,6% se declară români, potrivit rezultatelor provizorii ale recensământului din octombrie 2011, făcute publice de INS pe 2 februarie. La recensământ au fost înregistrate 910.264 persoane plecate pe perioadă îndelungată şi 301.666 temporar prezente.
Premierul Victor Ponta a spus recent că în organizarea referendumului trebuie să se ţină cont de recensământul din 2011.
"Ştiţi foarte bine, deocamdată pe listele electorale, noi figurăm ca în 2001 sau 2002. Adică cu trei milioane de oameni în plus, oameni care nu mai sunt cu adevărat electori. O să încerc să rezolv această problemă pentru ca referendumul, dacă se va organiza, să se organizeze cât mai repede şi să se organizeze absolut corect, pentru ca votul românilor să pună punct acestei crize politice într-un fel sau altul. Numai oamenii pot decide - nici preşedintele, nici Parlamentul şi cu atât mai puţin Guvernul", a declarat primul-ministru.
Printr-o decizie semnată cu data de sâmbătă, 7 iulie, şi publicată în Monitorul Oficial, primul ministru o numeşte pe Gered Beatrix în funcţia de vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică. Această decizie vine după ce în data de joi, 5 iulie, Victor Ponta semnase o altă decizie, prin care a demis-o pe Gered Beatrix din funcţia de vicepreşedinte al INS.
Tot sâmbătă, Ponta a semnat decizia prin care l-a destituit din funcţie pe un alt vicepreşedinte al INS, Cosmin Sabo.
INS are trei vicepreşedinţi. Joi, 5 iulie, premierul Ponta i-a demis pe doi dintre aceştia: Cristian Nicolae Stănică şi Gered Beatrix.