Coreea de Nord lansează peste 100 de proiectile şi rachete în 2014

Liderul comunist Kim Jong Un, acompaniat de o femeie tânără la un spectacol pe 6 iulie în Phenian. Pe 25 iulie agenţia de ştiri coreană a declarat că Jong ar fi însurat, dar identitatea soţiei sale rămâne un mister (KNS / AFP / GettyImages)
P. P.
15.07.2014

La o zi de la lansarea a două rachete balistice dintr-o bază din apropierea graniţei cu rivala sa, Coreea de Sud, luni, Phenian-ul a tras o salvă de artilerie înspre apele din apropierea graniţei sale cu Sudul. Oficialii de la Seul au confirmat că aproape 100 de teste cu rachete şi obuze au fost efectuate anul acesta de Coreea de Nord, o cifră semnificativ mai mare comparativ cu anii precedenţi.

Analiştii consideră că tragerile cu proiectile de rază scurtă constituie cel mai recent semnal că tânărul conducător al ţării, Kim Jong-un, este hotărât să facă lucrurile diferit de tatăl său dictatorul Kim Jong-il, decedat în 2011.

Analiştii nu prevăd încetarea testelor prea curând.

Conform lor, Kim Jong-un, care a împins tensiunea din regiune la niveluri extraordiare, folosind ameninţarea nucleară de anul trecut împotriva Seul-ului şi Washington-ului, va ordona probabil armatei să continue lansările până când SUA şi Coreea de Sud vor face concesii majore precum reducerea manevrelor comune pe care Phenian-ul insistă să le numească "repetiţie pentru invazie".

Stilul lui Kim Jong-Un contrastează major cu abordarea tatălui său, care folosea econom rachetele de rază lungă şi testele nucleare - mai mult pe post de aşi, pentru a câştiga concesii la negocierea cu tările civilizate.

Luni, aproximativ 100 de proiectile trase din sisteme terestre de lansatoare de rachete şi artilerie de coastă au aterizat la nord de graniţa maritimă a celor două Coree. Proiectilele au zburat între 3 şi 50 de kilometri. Coreea de Sud nu a ripostat, deoarece niciun proiectil nu a căzut în apele sale, conform oficialilor sud coreeni ai apărării şi armatei.

Graniţa maritimă estică este marcată cu claritate, comparativ cu disputata graniţă vestică dintre cele două Corei, unde rivalele s-au angajat în câteva ciocniri sângeroase în ultimii ani. Cele două Coree au făcut schimb de salve de artilerie de două ori, anul acesta, în apropierea graniţei vestice.

Insistenţa lui Kim Jong-un de a avea legături mai bune cu Seul-ul şi Washington-ul este văzută de analiştii externi ca o încercare de a atrage ajutor internaţional şi investiţii pentru resuscitarea economiei muribunde a ţării. Oficialii sud coreeni şi americani au repudiat imediat avansurile Coreei de Nord, spunând că mai întâi ţara trebuie să facă paşi înspre dezarmarea nucleară. Se crede că ţara deţine un mic arsenal de bombe nucleare primitive.

Ministerul Apărării Coreei de Sud a emis luni o declaraţie care numeşte lansările recente ale Coreei de Nord o provocare care ridică semne de întrebare la adresa sincerităţii avansurilor din ultima perioadă. Declaraţia susţine că Seul-ul va riposta dacă proiectilele trase de Coreea de Nord vor cădea în apele sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor