Decizie definitivă a judecătorilor: medicul Mihai Lucan poate profesa în spitalele de stat
alte articole
Medicul Mihai Lucan se află în arest la domiciliu din 12 ianuarie, fiind acuzat de delapidare. Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins, vineri, cererea prin care medicul solicita să i se anuleze măsura arestului la domiciliu, dar au înlăturat obligaţia impusă acestuia de a nu profesa în nicio unitate medicală din sistemul de stat. Medicul se va prezenta o dată pe săptămână la secţia de poliţie.
Reamintim că, potrivit DIICOT, un aparat medical performant, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la Lukmed - clinica privată a medicului Lucan, unde a fost utilizat timp de şase ani.
Lucan ar fi spoliat institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca şi prin faptul că opera pacienţii la clinica sa privată, decontând cheltuielile la CNSAS, după care bolnavii erau trimişi la recuperare la Institut, instituţia încasând mult mai puţini bani de la stat decât ar fi luat dacă pacienţii erau operaţi în cadrul ei.
O altă modalitate de delapidare a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane ale laboratorului de analize din cadrul Institutului pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând unei societăţi comerciale.
Alte acuzaţii cu care se confruntă Lucan
Fostul colaborator al lui Mihai Lucan şi actualmente deputat în Parlamentul României, Emanuel Ungureanu, cel de la care a plecat dosarul DIICOT, a scos la iveală acuzaţii grave de trafic de organe în care ar fi fost implicat renumitul chirurg. Lucan ar fi creat o adevărată structură mafiotă în jurul propriei persoane, menită să-l protejeze, asta în timp ce transplanturile ar fi fost făcute după propria listă de aşteptare şi nu după Registrul Naţional.
De asemenea, prin autodenunţul pentru fapta de trafic de organe, Iulian Iacob – un braşovean care a făcut parte din reţeaua de traficanţi de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj – a demascat susţinerea de care se bucura Lucan din partea fostului ambasador al României la Vatican - Gheorghe Gheorghiu şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale Antidrog, Pavel Abraham. Potrivit braşoveanului, dosarul în care s-a autodenunţat ar fi fost muşamalizat ca urmare a protecţiei politice de care se bucură profesorul Lucan.
Chirurgul are probleme şi cu Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă.
Potrivit ANI, conflictul de interese derivă din faptul că în perioada 26 iunie 2012 – 30 decembrie 2016, S.C. LUKMED S.R.L., societatea comercială la care Lucan şi soţia sa au calitatea de asociaţi, iar fiul său calitatea de administrator, s-a aflat în relaţii contractuale cu Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, în sensul încheierii unui contract de prestări servicii medicale şi a patru acte adiţionale pentru prelungirea duratei acestuia. Ori, Lucan a fost medic şef secţie – Secţia Clinică Urologie II din cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, şi membru în Consiliul de Administraţie al aceluiaşi institut.