Debitul Dunării creşte: Viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România
alte articole
Ca urmare a ploilor torenţiale care au căzut în ultima săptămână, mai ales în Serbia şi Bosnia - Herzegovina, debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi/secundă până la data de 22 mai, estimându-se că viitura va staţiona în ţara noastră 4-5 săptămâni. Nu este pericol de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Administraţiei Publice.
Acesta a precizat că nu se pune problema să fie evacuaţi oamenii, autorităţile fiind pregătite să intervină cu un milion de saci de nisip, personal şi echipamente inclusiv din judeţele care nu sunt limitrofe celor dunărene.
Liviu Dragnea a afirmat că, în ultimele zile, autorităţile române au primit informaţii contradictorii din Serbia şi Bosnia, datorate faptului că desfăşurarea fenomenelor meteorologice în acele zone a fost "sălbatică", cu intemperii nemaivăzute, datele comunicate neputând convinge că sunt reale.
"Am avut mai multe scenarii realizate, în funcţie de debitele prognozate, iar la un moment dat apăruse ca scenariu posibil un debit de peste 17.200 metri cubi pe secundă, ceea ce ar fi însemnat că Dunărea ar fi depăşit digurile şi trebuia să evacuăm zeci de localităţi. Astăzi, avem date certe că debitele prognozate ca şi maxime sunt în jurul a 13.500 metri cubi pe secundă în 22 mai şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viitură care va staţiona pe teritoriul românesc între 4 şi 5 săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni", a afirmat Dragnea.
Dunărea este sub cod portocaliu de inundaţii începând de sâmbătă de la ora 10.00 în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, conform actualizării unei avertizări emise de INHGA.
În Serbia şi Bosnia - Herzegovina au avut loc săptămâna trecută cele mai mari inundaţii din ultimii 120 de ani.