Debitul Dunării creşte. Sunt depăşite cotele de inundaţii la Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele şi Zimnicea
alte articole
Debitul Dunării a crescut, ajungând la 13.000 metri cubi pe secundă la intrarea în ţară, marţi, fiind depăşite cotele de inundaţii, la staţiile hidrometrice Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele, Gruia şi Zimnicea, conform purtătorului de cuvânt Ana Agiu de la Administraţia Naţională Apele Române.
Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat în faza II de apărare (aferentă depăşirii cotei de inundaţie, respectiv codului portocaliu de inundaţii), iar, în aval de Zimnicea, sunt în faza I (aferentă depăşirii cotei de atenţie, respectiv codului galben de inundaţii).
În prezent se iau măsuri pentru consolidarea digurilor, o cantitate de 3.000 tone de piatră urmând să fie aduse pentru întărirea digurilor existente.
Sunt probleme în zonele neîndiguite, unde Dunărea se situează peste cotele de inundaţii. Populaţia şi autorităţile trebuie să fie în alertă şi să nu stea sau să desfăşoare activităţi în apropierea Dunării.
Locuitorii din zonele afectate sunt îngrijoraţi şi de faptul că în cazul în care nu se revarsă apele în gospodării, au loc infiltraţii de apă în sol care pot afecta structura caselor.
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară este estimat la 13.500 mc/s pe 22 mai şi este stabilit în principal în funcţie de datele care se primesc din Serbia privind debitele râurilor Sava şi Morava.
Viitura va staţiona pe teritoriul României 4-5 săptămâni.