De teama sancţiunilor, Banca Centrală a Rusiei sporeşte valoarea de referinţă a dobânzilor

(photos.com)
P. P.
30.07.2014

Banca Centrală a Rusiei, pentru a treia oară în acest an, a ridicat nivelul ratelor de referinţă pentru împrumuturi, în aşteptarea sporirii sancţiunilor economice internaţionale împotriva Rusiei din cauza crizei persistente din Ucraina.

Organismul principal de reglementare financiară al Rusiei a sporit rata la 7,5 la 8 procente, afirmând că prioritatea sa primară rămâne menţinerea inflaţiei sub control, chiar şi în situaţia actuală a încetinirii ritmului de creştere economică.

Decizia a fost luată în timp ce Rusia este implicată în cel mai serios impas politic cunoscut de Occident de la sfârşitul Războiului Rece până astăzi. Doborârea avionului MH17 aparţinând liniei aeriene malaeziene pe 17 iulie în estul Ucrainei, zonă măcinată de conflicte armate, a condus la moartea tuturor celor 298 de pasageri de la bordul avionului. Acest fapt a determinat Statele Unite şi Uniunea Europeană să ia în considerare impunerea unor sancţiuni extinse împotriva Rusiei, exceptând cazul în care guvernul rus va coopera pentru diminuarea conflictului.

Ambasadorii UE au adoptat vineri decizia de a avansa impunerea sancţiunilor economice, măsurile probabile incluzând transferarea pieţelor de capital UE către băncile naţionale şi sistarea viitoarelor vânzări de armament către Rusia, relatează Reuters.

Banca Centrală şi-a sporit deja rata de la 5,5 la 7% şi, apoi, chiar la 7,5% anul acesta, într-o tentativă de a contracara impactul generat de deprecierea rublei asupra preţurilor importurilor. Rubla a scăzut cu 10% faţă de dolarul american şi de moneda euro în primele luni ale anului curent, însă, de atunci s-a mai redresat, situându-se vineri seară la valoarea aproximativă de 35,15 în raport cu dolarul şi 48,18 în raport cu moneda euro.

Chiar şi pe măsură ce economia Rusiei se îndreaptă către stagnare, Banca Centrală este pregătită să îşi crească din nou nivelul ratei dobânzilor, dacă “riscurile amplificării inflaţiei persistă”, potrivit declaraţiei sale. Banca va examina din nou rata în cadrul unei întâlniri a prezidiului ce va avea loc în luna septembrie.

Încă de la întrunirea din iunie 2013, directorii Băncii Centrale au afirmat că instituţia ţinteşte la diminuarea inflaţiei până la 3-4% în următorii trei ani.

Totodată, Banca Centrală vizează adoptarea unui nou regulament împotriva inflaţiei începând din 2015, când va stopa creşterea valorii cursului valutar pentru rublă şi va face astfel încât toate cuantumurile dobânzilor aplicate valutelor străine, precum şi cele de referinţă, să depindă de nivelul de inflaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor