100 de ani de crime: liderii ruşi se ceartă pe cadavrul lui Lenin. Ziuganov ameninţă cu revolte comuniste

Statuie a liderului bolşevic Vladimir Lenin în oraşul american Seattle.
Statuie a liderului bolşevic Vladimir Lenin în oraşul american Seattle. (Getty Images)

Lenin, liderul revoluţiei bolşevice din Rusia, care a condus cel de-al doilea guvern comunist din istorie – după Comuna din Paris – continuă să tulbure societatea chiar după moartea sa.

Deşi Lenin a murit în 1924 ros de sifilis, cadavrul său îmbălsămat pentru posteritate de discipolii comunismului şi expus la Kremlin stârneşte din nou conflicte şi tulburări.

Apelurile pentru îngroparea cadavrului lui Lenin la 100 de ani după Revoluţia din Octombrie vor duce la tulburări în masă, a avertizat luni liderul Partidului Comunist din Rusia, Ghenadi Ziuganov.

Centenarul Revoluţiei din Octombrie a reaprins o dezbatere publică cu privire la luarea unei hotărâri dacă rămăşiţele liderului revoluţiei bolşevice din Rusia – în prezent găzduite într-un mausoleu în Piaţa Roşie – ar trebui să fie îngropate.

Unele figuri publice din Rusia – inclusiv preşedintele Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, şi Ksenia Sobciak, candidat în alegerile prezidenţiale din 2018 – susţin organizarea unui referendum pentru soluţionarea acestei dezbateri publice.

“Toate discuţiile despre reîngroparea [lui Lenin] nu au niciun temei, fiind doar o încercare de a provoca tensiuni între generaţii în Piaţa Roşie şi pentru a organiza revolte”, potrivit agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti, care citează declaraţia făcută de Ziuganov reporterilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe