De la începutul anului 2012 din Fondul rutier au fost efectuate lucrări în valoare de 226,66 milioane de lei
alte articole
Membrii Consiliului Fondului rutier s-au reunit în data de 14 mai 2012 în şedinţă, în cadrul căreia au fost examinate mai multe chestiuni ce ţin de buna funcţionare a activităţii consiliului şi de gestionarea cât mai eficientă a fondului rutier. Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în calitatea sa de preşedinte al acestui Consiliu, a precizat că acesta reprezintă o platformă care permite dialogul între membrii săi, pentru a se informa reciproc asupra problemelor existente în acest domeniu, dar şi pentru a formula propuneri şi a face demersurile necesare pentru a înlătura constrângerile din sectorul vizat.
Un aspect important în cadrul discuţiilor l-a constituit mersul lucrărilor de reparaţie şi întreţinere a drumurilor în perioada ianuarie-mai 2012. Astfel, de la începutul anului 2012, din Fondul rutier au fost efectuate lucrări reale în valoare de 226,66 milioane de lei, ceea ce constituie 60,5% din planul de finanţare, care urma să constituie 380 milioane de lei la data de 14.05.2012, dar care încă nu au fost transferate în contul fondului rutier de către Ministerul Finanţelor.
Principalele activităţi, de la începutul anului, la capitolele întreţinerea drumurilor şi reparaţia curentă, au fost asigurarea circulaţiei în perioada de iarnă, realizarea măsurilor de siguranţă a circulaţiei rutiere, plombarea gropilor şi colmatarea fisurilor.
În scopul asigurării realizării Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru anul 2012, de la începutul anului au avut loc 73 licitaţii publice. Astfel, volumul total al lucrărilor şi serviciilor contractate în urma licitaţiilor publice constituie 75, 6% din volumul total al fondului rutier. Pe parcursul anului 2011 circa 72 % din mijloacele financiare au fost alocate prin intermediul licitaţiilor publice şi doar 50% în 2010.
Printre problemele identificate de membrii consiliului a fost şi cea legată de acumularea taxelor rutiere. Astfel, membrii Consiliului au convenit să vină cu propuneri în următoarea şedinţă, care ar stimula achitarea taxei rutiere şi care ar duce la sporirea fondului.
Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a solicitat membrilor consiliului să vină în următoarea şedinţă cu propuneri vis-a-vis de asigurarea calităţii, pentru că anume calitatea trebuie să fie definitorie şi obligatorie atunci când sunt alocaţi bani din bugetul de stat. "A investi în calitate, înseamnă, de fapt, să faci investiţie în credibilitatea cetăţenilor" a conchis Ministrul Economiei.
Membrii consiliului fondului rutier au convenit să se reunească în şedinţă în cel târziu o lună, tema principală spre discuţie fiind cea a calităţii.
Menţionăm că fondul rutier are destinaţie specială, fiind utilizat pentru finanţarea întreţinerii, reparaţiei sau reconstrucţiei drumurilor publice naţionale şi locale, administrării drumurilor publice, dar şi a proiectării de drumuri, dezvoltării bazei de producere a unităţilor care deservesc drumurile, producerii de materiale de construcţie rutieră, procurarea de tehnică şi utilaj pentru întreţinerea drumurilor, susţinerea anumitor lucrări de cercetare ştiinţifică, de proiectare şi construcţie în domeniu.