De ce spun experţii că Antonescu e "în postura cea mai ingrată dintre candidaţi". "Balet" istoric - ba e MAGA, ba european, ba suveranist

Crin Antonescu (Crin Antonescu / Facebook)
Andrei Pricopie
05.04.2025

Crin Antonescu, prezidenţiabilul comun al celor trei partide aflate la guvernare, PSD-PNL-UDMR, este în postura cea mai ingrată dintre toţi candidaţii la scrutinul din luna mai. Aceasta este concluzia la care au ajuns consultantul politic Cristian Hriţuc şi jurnalistul Teodor Tita, invitaţi în podcastul "This îs the story" al lui Tudor Muşat.

Tudor Muşat: Crin Antonescu mi se pare un fenomen foarte interesant. Am impresia că e în postura cumva cea mai ingrată dintre toţi candidaţii ăştia. Adică el e susţinut de această coaliţie la guvernare. În primul rând e susţinut de coaliţie, ceea ce e un dezavantaj. Că zic oamenii: „Aha, tu eşti al ăstora care stau acum la guvernare.” Doi la mână, e susţinut, dar pare că mai degrabă nu-i susţinut, că fiecare din partidele astea două mari pare că mai are un candidat de rezervă. PSD-ul îl are pe Victor Ponta, PNL-ul pe Nicuşor Dan. Mie cam aşa mi se arată.

Teodor Tita: PNL-ul are doi candidaţi în cursă. PSD-ul ar putea avea doi candidaţi în cursă. Ponta nu e foarte clar că PSD-ul va merge. Ponta ia de la PSD. El ia de la PSD-ul mai tânăr, mai educat, mai zglobiu, mai antreprenorial. Electoratul PSD s-a schimbat mult de-a lungul anilor. Clişeul ăla cu „votează bătrânii şi needucaţii” nu mai e valabil.

De-aia îl vedem pe Crin Antonescu făcând zilele astea un soi de balet. Ba devine MAGA curat, ba e aşa un pic suveranist, după care revine şi spune: „Ştai aşa, că e un european adevărat şi simte Europa foarte adânc aici, în stern.” Nu e clar. Cred că nici stafful lui de campanie, nici ei nu-s foarte convinşi, nu ştiu care este electoratul căruia i se adresează. Ei încearcă să ciupească pe aici şi pe colo, şi aici se vede încropeala campaniei lui Crin Antonescu. Este un candidat adus în ultimul moment. Nu cred că a existat un plan acum un an de zile să-l înviem pe Crin Antonescu şi cred că este şi filozofia din spatele candidaţilor.

Noi râdem adesea de chestia asta, dar candidaţii trebuie să propună o viziune, trebuie să-ţi dea cumva senzaţia că „uite, cam aşa va arăta România cu omul ăsta preşedinte”. Or, în cazul lui Crin Antonescu nu prea e clar cum arată România, iar el nu face decât să confuzeze şi mai tare electoratul atunci când ba se duce în zona MAGA, ba redevine european, ba încearcă să fie suveranist, ba încearcă să fie liberal. Ce-o fi însemnând liberal în momentul ăsta în România? Pentru că, na, înţelesul e diferit.

Deci Crin Antonescu este într-o situaţie destul de neplăcută, aş zice. Personal, este într-o situaţie neplăcută pentru că partidele vor supravieţui, cel puţin unul dintre cele două partide membre ale coaliţiei va ieşi foarte bine din alegerile astea. Dar are şi avantaje. Crin Antonescu este probabil singurul candidat din selecţia asta pe care o avem pentru turul 1 care are verb. La el predicatele sunt foarte clare, poate fi tăios, poate fi amuzant, poate da replici inteligente fără să stea cineva să-l pregătească trei săptămâni înainte. Are o oarecare spontaneitate. E un candidat redutabil, dar este un candidat slab politic. El nu are în spatele său o maşinărie politică. Aştepta de la combinaţia asta PNL-PSD să fie absolut inevitabil Crin Antonescu.

Tudor Muşat: De ce? Ce s-a schimbat? S-a schimbat loialitatea primarilor faţă de comanda de la centru? Mai ales în comunităţile care nu sunt foarte mici şi care ascultă orbeşte de ce zice primarul? În comunităţile un pic mai măricele s-a schimbat chestia asta?

Teodor Tita: S-au schimbat mai multe loialităţi. Prima este a populaţiei faţă de autoritatea politică, şi s-a văzut în iarnă. Şi se mai schimbă ceva. Indiferent ce strategii se fac pe acolo, pe la PSD-PNL, indiferent ce cred oamenii ăştia care stau prin Bucureşti aşa şi au senzaţia că cunosc România, pe primar, pe şeful de Consiliu Judeţean şi pe toţi băieţii ăia din jurul lor îi interesează un singur lucru: accesul la resurse.

Dacă votăm Crin Antonescu, se păstrează coaliţia? Rămânem acolo? Rămânem conectaţi la bani? Sau se sparge coaliţia? Şi dacă se sparge coaliţia, ai noştri rămân sau pleacă? Există un răspuns convingător la chestia asta, în momentul ăsta, de pildă? Asta e o întrebare. Ai zice că da, că li se vinde chestia asta: „rămâne coaliţia”. Dar oare rămâne, dacă iese Crin Antonescu?

Cristian Hriţuc: Dacă iese Crin Antonescu, sigur rămâne coaliţia. Dar aici ştii ce remarcăm? Că îi vedem în continuare că sunt rupţi de agenda publică şi rupţi de realitate. Pentru că, dacă s-ar uita un pic în istorie şi ar face o analiză simplă, „hai să vedem cum se suprapune votul pe locale, pe votul pe parlamentare”, o să observe că, de 10 ani, nu mai e tracţiunea aia pe care o clamau, cel puţin anul trecut, când era Nicoale Ciucă. Cel puţin la PNL, atunci m-au isterizat, efectiv m-au isterizat, şi ziceau: „trag primarii maşinăriei.” Deci vedem o rupere totală de bază, de nevoile oamenilor, de agenda lor.

Vedem o desconsiderare a electoratului. Pentru că şi asta, când zici: „Bă, primarul mi-l aduce pe ăla”. Păi ce, ţi-l aduce ca pe o oaie şi îl pune să voteze? De fapt, vedem proasta analiză a liderilor şi mai vedem o chestie pe care eu am remarcat-o în consultanţă în ultima vreme. Oamenii ăştia nu mai sunt capabili să gândească pe ideea: „hai să convingem electoratul că tema asta e bună.” Oamenii ăştia au ajuns să zică: „mă refer doar la chestia asta, pentru că chestia asta prinde la electoratul meu.” Păi stai aşa, că nu poţi să stai, că electoratul tău poate să dispară, ori pe cale naturală, ori din alte motive. Nu poţi să laşi teme de discuţie să nu le abordezi pentru că nu dă bine în sondaj.

Acum, revenind la Crin Antonescu. Teodor Tita a sintetizat foarte bine. Candidat spumos, are verbul la el, ceea ce îl va ajuta în orice dezbatere. Dacă o să avem dezbatere, probabil cea mai urmărită o să fie — dacă o să fie — una Crin-Ponta. Doar Ponta poate să-i facă faţă într-o dezbatere reală. Restul nu. Restul trebuie să-şi gândească foarte bine strategia dacă participă sau nu şi cum abordează confruntarea.

Dar şi la Crin rămâne marea problemă: Marcel Ciolacu. Şi eu am scris: dacă după Iohannis pleca şi Marcel Ciolacu, în acest moment, eu cred că Ilie Bolojan era cea mai bună variantă şi stăteam liniştiţi. Dar şi dacă rămânea Crin candidatul PSD-PNL, cu un alt guvern, în aceeaşi formulă de partide politice PSD-PNL-UDMR, dar cu un alt premier, Crin avea şanse mult mai multe şi acum probabil nu-l mai vedeau nici sondajele ca fiind locul 4 şi-l vedeam mult mai sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor