"Bolojan ar fi fost preşedinte pentru 10 ani de aici înainte" - Cum l-ar fi blocat Ciolacu pe liderul orădean să candideze

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a acceptat iniţial ideea că ar putea să candideze la alegeri, dar totul s-a oprit în premierul Marcel Ciolacu. Ameninţarea a fost că rupe instant coaliţia de guvernare şi ţara intră într-o nouă criză politică. Informaţia a fost aflată pe surse de jurnalistul Teodor Tita, care a discutat despre acest lucru în podcastul "This is the story" al lui Tudor Muşat, la care a fost invitat alături de consultantul politic Cristian Hriţuc.
Tudor Muşat: Ilie Bolojan de ce nu a vrut să se bage în povestea asta? Doar pentru că a apucat să fie numit preşedinte interimar sau, mă rog, se preconiza ca, fiind preşedintele Senatului, poate să fie automat preşedintele interimar al României şi nu dă bine...
Teodor Tita: Am eu răspuns pe surse, aşa, dacă vrei. Nu-mi pot dezvălui sursele, ştii bine că nu se poate, dar pot să spun de ce nu a candidat. Preşedintele interimar a acceptat ideea până la un punct că ar putea să candideze. Şi chiar a şi comunicat-o unor oameni, că aşa a ajuns şi la mine, că da, s-ar putea să accepte. Şi în momentul în care Marcel Ciolacu, la care ne tot întoarcem, a aflat lucrul ăsta, a ameninţat că rupe coaliţia pe loc şi fiecare merge pe drumul propriu şi vom vedea ce iese de acolo.
Argumentul preşedintelui interimar nu a fost că s-a temut de ruperea coaliţiei, nu asta era problema cea mai mare, faptul că, nu ştiu, poate pierd ai lui accesul la resurse, ci omul a zis unor apropiaţi: bă, e vorba de stabilitate, sunt vremuri foarte complicate acum şi nu cred că avem nevoie şi de o criză guvernamentală, să nu fiu eu ăla care a provocat această criză.
E un argument rezonabil, dar mie mi se pare că, dacă ar fi candidat, Bolojan ar fi fost preşedinte pentru 10 ani de aici înainte. A fost un moment decisiv ăsta. Ce ne-a arătat Bolojan până acum, din păcate, este că e un om mai degrabă care ia decizii greu, care se sperie cumva de context. Şi am văzut-o de mai multe ori, că putea, în calitatea de interimar la PNL, să accepte o coaliţie cu PSD în continuare, din motive care îl privesc, dar să nu-l accepte pe Marcel Ciolacu premier. Dar el l-a acceptat. Lumea uită lucrul ăsta. Marcel Ciolacu nu e premier doar pentru că vrea Marcel Ciolacu, este premier şi pentru că Ilie Bolojan l-a acceptat premier.
Tudor Muşat: Iar Crin Antonescu i-ar garanta lui Ciolacu că rămâne premier? Ăsta a fost marele pariu al lui Ciolacu? Adică, oricum ai da-o, Ciolacu pare că-i terminat, îşi prelungeşte doar agonia, într-un fel. Dacă nu cumva deal-ul e atât de strâns cu Antonescu, dacă Antonescu iese, ceea ce...
Cristian Hriţuc: E un deal făcut în spate de alţi oameni, în altă formulă din PNL, tabăra lui Crin cu tabăra lui Ciolacu şi Crin e o garanţie a celor două tabere că va lăsa oarecum să decidă în viitor.
Dar aş vrea să mă întorc un pic la Bolojan. Acum, cel puţin, eu, ca vibe, sunt aşa: Doamne, după ce am scăpat de Călin Georgescu, ştiu sigur că George Simion nu o să ajungă preşedinte. Pentru mine nu mai contează foarte mult. Pericolul mare a trecut, că ajunge Nicuşor Dan, că ajunge... să zicem, mi-e tot una. N-am o presiune mare. Şi de ce spun chestia asta? Pentru că o leg cu contextul cu Bolojan.
Într-un fel e bine că Bolojan a fost presat să nu candideze, pentru că se vede după el – şi pot să zic că am o experienţă mare în politică – că-i mai degrabă aplecat către executiv. Adică Bolojan, un premier al României, ar fi perfect. El vine, de altfel, din zona executivă, a fost primar foarte multă vreme. Şi se vede că-i tipul ăla de inginer calculat, 1 plus 1 fac 2.
Am mai aflat o chestie mişto despre el, ceea ce arată hotărârea aia. Şi de ce o spun? Pentru că România avea nevoie de un premier de genul ăsta. Când a candidat a doua oară în Oradea, adică, practic, nu se consolidase ca om politic, înainte de campanie, cu vreo lună, două luni, trebuiau să dea drumul la nişte lucrări care afectau masiv traficul în Oradea. Au venit consultanţii: Dom’le, hai să amânăm un pic lucrările astea, că s-ar putea să pierdem alegerile. Bolojan a zis: nu mă interesează, dăm drumul la lucrări. Ceea ce-ţi arată o latură fixistă, dar îţi arată, de fapt, şi ce? Omul e aplecat mai degrabă către interesul general, nu către interesul propriu.
Or, România... acum noi nu mai discutăm că privim la război, dar România e într-o criză... Se apropie de anii în care a venit Emil Boc, de-aia a şi tras apelul Bolojan. Şi România are nevoie, în următorii ani, de un premier ca Bolojan, de un preşedinte care să-şi facă treaba în mod special în extern şi să asigure spatele premierului, dar e nevoie de un premier care, dacă mâine trebuie luată o decizie de genul „avem nevoie să facem restructurare, să dăm 10% din oameni afară”, să o ia, să nu se uite la sondaj.