De ce învingătorii trăiesc mai rău decât cei învinşi?
Moscova a sărbătorit cu mare fast Ziua Victoriei: pentru organizarea festivităţilor s-au irosit fonduri imense, care ar fi trebuit folosite pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale veteranilor, potrivit cotidianului La Stampa.
Probabil, aceasta este singura sărbătoare din Rusia care nu se schimbă cu anii. La fel ca în urmă cu 20, 30 şi chiar 40 de ani, în Piaţa Roşie defilează soldaţi, urmaţi de tancuri şi de rachete balistice gigantice. Totul este la fel. La televizor sunt difuzate filme din perioada sovietică, dar şi filme noi, create de propaganda modernă, aceleaşi pancarte împodobesc oraşele, iar şeful de stat Vladimir Putin, la fel cum făceau Brejnev sau Stalin, ridică la Kremlin un pocal pentru 'Marea Victorie' şi pentru 'poporul-eliberator'.
Nu întâmplător, adresându-se veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial, Putin a promis că va apăra întotdeauna 'adevărul despre această mare tragedie'. Ruşii rămân fideli noţiunii de 'Marele Război pentru Apărarea Patriei', numind astfel războiul cu fasciştii, care a început în 1941 şi s-a terminat la 9 mai 1945 (nu la 8 mai, cum se consideră în Europa). Pentru ruşi, toate celelalte evenimente marcante din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cum ar fi invadarea Poloniei, debarcarea în Normandia, rezistenţa din ţările ocupate, luptele aliaţilor, rămân pagini îndepărtate şi puţin cunoscute.
Astfel, Putin nu a ezitat să sublinieze că 'tocmai Rusia, Uniunea Sovietică, au distrus planurile lui Hitler' şi a amintit lumii întregi că 'măreţia Victoriei rămâne în istorie pentru totdeauna'.
Puţinele voci care s-au întrebat dacă nu ar fi fost mai bine ca imensele mijloace financiare, cheltuite pentru desfăşurarea de parade, să fie folosite pentru îmbunătăţirea vieţii veteranilor rămaşi, care cu ocazia Zilei Victoriei se mulţumesc cu nesemnificative ajutoare sociale şi cadouri (în Murmansk veteranilor le-au fost trimise bonuri pentru funeralii gratuite), nu au fost auzite.
Însă, pentru noile generaţii din Rusia, 'Marele Război pentru Apărarea Patriei' a încetat, după 68 de ani, să mai fie 'durere', transformându-se într-o manifestare a unei epoci apuse, iar pe pancartele în memoria soldaţilor ucişi tinerii ruşi scriu cu carioca, ca şi cum ar comenta pe Facebook: 'Săracii', 'Pentru ce au murit ei?' sau 'De ce noi, învingătorii, trăim mai prost decât cei pe care i-am învins?', conchide La Stampa.