De ce este nerăbdător Barack Obama să discute cu Papa Francisc
Preşedintele american Barack Obama şi Papa Francisc se vor saluta pentru prima dată joi, la Vatican. Liderul de la Washington nu-şi ascunde admiraţia pentru acest papă, cu care împărtăşeşte aceleaşi idei pe plan social, chiar dacă dosarele etice îi separă pe cei doi lideri, subliniază cotidianul francez Le Figaro.
Care dintre cei doi, Barack Obama sau Papa Francisc, este mai nerăbdător să-l întâlnească pe celălalt, la Vatican? Preşedintele american, potrivit Le Figaro, care aminteşte că Obama şi-a recunoscut încă din luna ianuarie 'nerăbdarea' de a-l vedea pe Suveranul Pontif.
Chiar dacă unele dosare geopolitice şi etice îndepărtează Sfântul Scaun de diplomaţia SUA, Barack Obama nu a ratat nicio ocazie pentru a lăuda acţiunile Papei argentinian, după alegerea acestuia, subliniind în mod public existenţa unor convergenţe de opinii, în special în planul justiţiei sociale.
Barack Obama a avut o întrevedere cu Papa Benedict al XVI-lea la Vatican, în iulie 2009, însă el ar putea profita de vizita sa 'romană' pentru a-l invita pe Papa Francisc în SUA. Cu atât mai mult cu cât Congresul mondial al familiilor - organizat de Biserica Catolică o dată la fiecare trei ani într-un alt oraş - este programat să aibă loc în Philadelphia, în septembrie 2015. Dacă acest lucru se va întâmpla, Papa Francisc va putea să se exprime în faţa Congresului american de la Washington şi în faţa Naţiunilor Unite din New York.
Între timp, cei doi 'grei' vor aborda 'dosarele calde ale unei lumi adesea în flăcări', pentru că a trecut mult timp de când Biserica Catolică nu s-a remarcat atât de puternic pe scena mondială. Desigur, cele două personaje nu discută de la egal la egal, însă aura şi popularitatea mondială a Papei Francisc sunt de asemenea anvergură încât şefii de stat din întreaga lume fac coadă la Vatican pentru a obţine o întrevedere cu acest papă, care este, în mod clar, un om de frecventat, subliniază Le Figaro.
Prin urmare, pe ordinea de zi se află 'incendii' precum cel din Siria, unde există dezacord cu privire la mijloacele în vederea restabilirii păcii sau criza ucraineană, domeniu 'rezervat' Rusiei. Dar şi problema violenţelor din Republica Centrafricană, deoarece Papa s-a angajat, miercuri, în faţa celor trei responsabili religioşi ai ţării, să vorbească direct despre aceasta cu preşedintele american.
Nu se va pierde nici ocazia de a evoca Pământul Sfânt, în timp ce persoane din anturajul lui Francisc îi pregătesc călătoria acolo (pentru 24 sau 26 mai), iar diplomaţia americană este în prezent total angajat în acest teritoriu. De altfel, John Kerry a fost nevoit să-şi întrerupă sejurul italian, miercuri, pentru a se deplasa de urgenţă în Iordania, în încercarea de a salva un dificil acord de pace între israelieni şi palestinieni.
Mai uşor ar putea fi dialogul pe marginea problemelor sociale. Din acest punct de vedere, comunicatul Casei Albe, care anunţa această întrevedere încă din ianuarie, preciza: 'Preşedintele este nerăbdător să discute cu Papa Francisc despre angajamentul lor comun în lupta împotriva sărăciei şi împotriva inegalităţilor în creştere'. Chiar dacă unul dintre aceste dosare acţionează ca un spin în piciorul SUA: Papa Francisc este, de fapt, foarte sensibilizat în faţa chestiunilor ce ţin de imigraţia clandestină de la frontiera dintre Mexic şi SUA. Miercuri, Papa a primit la Roma, în această problemă, o delegaţie latinoamericană, căreia i-a promis că va evoca acest subiect în timpul întrevederii cu Barack Obama.
În schimb, mai conflictuale vor fi problemele etice, având în prim-plan rambursarea cheltuielilor pentru avort şi contracepţie, măsură prevăzută în planul de reformă a sănătăţii lansat de preşedintele american. Principiu dezaprobat în mod categoric de Biserica Catolică, în aşa măsură încât cardinalul american Raymond Burke a criticat în ianuarie politica 'anti-viaţă şi anti-familie' a lui Obama. Un alt subiect sensibil îl constituie dorinţa lui Barack Obama de a legaliza mariajul homosexual.
Chiar dacă există divergenţe majore pe marginea acestor ultime subiecte, preşedintele american ştie totuşi că vocea Papei Francisc contează mai mult ca niciodată, deoarece un sfert din populaţia americană este catolică, iar o treime dintre cei circa 60 de milioane de credincioşi sunt de origine latinoamericană.
În ceea ce-l priveşte pe Papa Francisc, acesta este conştient de faptul că va discuta cu liderul politic al celei de-a patra ţări din lume ca număr de catolici, după Brazilia, Mexic şi Filipine, dar în mod sigur ţara cea mai puternică, subliniază Le Figaro.