De ce e România la coada clasamentului UE privind igiena dentară? Interviu cu dr. Alexandru Hioară

Alexandru Hioară, medic stomatolog
Andrei Pricopie
18.07.2024

Statisticile europene plasează România la coada clasamentului Uniunii Europene când vine vorba de vizitele regulate la dentist. De ce ajungem la stomatolog de cele mai multe ori doar în cazuri de urgenţă? Ce rol joacă prevenţia şi ce ne lipseşte să ajungem şi noi la nivelul celorlalte state europene?

Epoch Times România a discutat cu dr. Alexandru Hioară, un specialist cu experienţă în domeniu, pentru a răspunde la aceste întrebări şi a explora situaţia actuală a sănătăţii dentare în România.

Reporter: Circulă mitul că românii ajung la stomatolog doar când îi doare foarte tare un dinte sau când s-a cariat foarte rău. E adevărat sau nu?

Alexandru Hioară: Majoritatea pacienţilor care vin la stomatolog, vin în urgenţă, iar acest lucru nu este deloc benefic pentru ei. Prevenţia stă la baza actului medical în sine, cu cât prevenim şi totodată informăm corect pacienţii, cu atât aceştia au mai mult de câştigat.

Este recomandat ca pacienţii să vină la un control periodic în cabinetul stomatologic pentru a evita probleme majore la nivelul dinţilor. Ei trebuie să ştie că este mult mai bine şi mai ieftin să prevenim decât să tratăm.

Reporter: Ajung românii mai rar/târziu la stomatolog decât ceilalţi cetăţeni din statele europene? Dacă da, care e explicaţia?

Alexandru Hioară: România se află pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte consultaţiile stomatologice. Este nevoie de o informare şi statistici făcute la nivel naţional pe anumite segmente de vârstă. De asemenea, programele în grădiniţe şi şcoli ar avea un rol foarte important pentru populaţie.

Sunt pacienţi care, din lipsă de informaţii, prezintă o anxietate crescută când este vorba de actul medical.

Majoritatea metodelor actuale de lucru sunt minim invazive şi fără durere. Medicii stomatologi din România sunt foarte bine pregătiţi şi asta se observă şi în numărul mare de pacienţi străini care vin în ţara noastră pentru a fi trataţi.

Reporter: Parodontoza, cât de tare îi afectează pe români?

Alexandru Hioară: Boala parodontală (principala cauză a pierderii dinţilor) este cauzată de igiena orală precară. De aceea, recomandăm pacienţilor noştri să vină la un control stomatologic de două ori pe an.

Alte cauze includ fumatul, predispoziţia genetică (cei care au în familie persoane ce suferă de boala parodontală au de şase ori mai multe şanse să dezvolte parodontoză), bruxismul, alimentaţia, stresul cronic, problemele de sănătate (diabetul, artrita, osteoporoza, anemia, etc.), şi anumite medicamente.

Spre exemplu, medicamentele antihipertensive, imunosupresoare, antiepileptice şi vasodilatatoare generează compuşi secundari care duc la uscarea cavităţii orale, creând astfel un mediu propice pentru bacterii.

Un prim semnal că trebuie să ajungem la medicul stomatolog este sângerarea la periaj.

Pentru a preveni apariţia bolii parodontale, pacienţii trebuie să urmeze doi paşi importanţi: vizite la stomatolog o dată la şase luni şi periajul dentar corect efectuat acasă de două ori pe zi (dimineaţa şi seara), folosirea aţei dentare şi a apei de gură. Igiena orală completă include şi utilizarea irigatorului bucal, care joacă de asemenea un rol important.

Reporter: Ce trebuie să facem pentru a ne păstra dinţii sănătoşi cât mai multă vreme şi până la vârste cât mai înaintate?

Alexandru Hioară: Pentru a păstra dinţii sănătoşi cât mai mult, pacienţii trebuie să fie conştienţi că igienizarea corect făcută acasă are un rol foarte important în menţinerea acestora pe arcadă.

Vizita periodică în cabinetele stomatologice de două ori pe an ajută la o sănătate orală adecvată şi fără probleme majore în timp.

Medicul stomatolog este în măsură să vă indice periuţa dentară adecvată tipologiei smalţului fiecărui pacient, respectiv a pastei de dinţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor