Le Monde: Proprietarii români spoliaţi de comunişti aşteaptă reparaţii
Premierul român Ponta a anunţat vineri, 12 aprilie, cu prilejul unei conferinţe de presă, că guvernul său îşi va asuma răspunderea cu privire la legea asupra caselor naţionalizate de statul comunist. Este un caz complex, care datează de la mijlocul secolului al XX-lea, notează cotidianul Le Monde.
'Ca problemă istorică a restituirilor, statul român şi-a asumat rezolvarea unei probleme creată la sfârşitul anilor '40, prin deciziile autorităţilor comuniste. În ultimii 20 de ani nu am reuşit să finalizăm acest lucru'', a recunoscut Ponta înainte de a promite că va găsi o soluţie la această problemă spinoasă.
Aproximativ 200.000 de case au fost naţionalizate între 1945, când România a intrat sub controlul comuniştilor, şi 1989, anul căderii dictaturii lui Nicolae Ceauşescu. De atunci, românii deposedaţi de casele şi terenurile lor au încercat să le recupereze intentând procese statului. Doar o mică parte dintre ei au reuşit. Între timp, în 1995, fostul preşedinte Ion Iliescu a determinat votarea unei legi care le-a permis chiriaşilor să cumpere aceste case la preţuri modice, variind de la 5.000 la 20.000 de euro. Proprietatea este un capriciu, a decretat atunci fostul aparatcik.
Maria Theodoru, preşedinta Asociaţiei Proprietarilor Deposedaţi Abuziv de Stat, denunţă aceste abuzuri cu virulenţă. 'Autorităţile române nu au arătat niciodată voinţa politică de a rezolva această problemă, pentru că foştii membri ai Partidului Comunist şi ai poliţiei politice, Securitatea, locuiau în aceste case. Casele noastre au fost distribuite familiilor şi prietenilor conducătorilor noştri. Responsabili din toate partidele au profitat de această situaţie', a afirmat ea.
Descurajaţi de indiferenţa autorităţilor, românii au apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Peste 10.000 de plângeri au fost depuse. De când Bucureştiul a semnat, în 1994, Convenţia europeană a drepturilor omului, care garantează dreptul la un proces echitabil, statul român a trebuit să plătească despăgubiri în valoare de aproximativ 5 miliarde de euro. Dar cazul este departe de a se fi încheiat: foştii proprietari au câştigat în România sau la Strasbourg aproximativ 27.000 de procese, dar numai 9.000 de case au fost retrocedate.
Sub presiunea europeană, guvernul social-democratului Victor Ponta a decis să ia taurul de coarne, potrivit Le Monde. Situaţia este dramatică, apreciază publicaţia: statul român va trebui să plătească 8 miliarde de euro pentru a-i despăgubi pe foştii proprietari. Această sumă riscă să apese greu asupra bugetului ţării.
Curtea de la Strasbourg a stabilit un termen limită pentru guvern, 12 mai, pentru a reglementa această problemă. De aceea, premierul român a promis să angajeze răspunderea guvernului privind un nou proiect de lege la 17 aprilie. 'După părerea mea, nu se putea face într-un mod mai favorabil proprietarilor decât este făcut'', a dat asigurări Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice a Senatului. ''Eu cred că legea, prin ultimele ei consecinţe, e una din cele mai ambiţioase privatizări din Romania, pentru că multe terenuri vor trece de la stat la privat prin intermediul acestei legi'', a precizat el.
Noua lege riscă să genereze tensiuni în această ţară în care plaga fostei dictaturi comuniste este încă deschisă, relevă le Monde.
Exasperaţi de procesele interminabile şi de lipsa voinţei politice de a reglementa această problemă, unii dintre foştii proprietari şi-au vândut drepturile unor intermediari fără scrupule.
'Samsarii retrocedărilor au primit 60% din despăgubiri. O mie de samsari au primit 7 miliarde de lei'' (peste un miliard şi jumătate de euro, potrivit Le Monde), a recunoscut premierul înainte de a spune că intenţionează să pună capăt acestui fenomen. Ponta a mai precizat că va fi privilegiată restituirea caselor proprietarilor efectivi şi se vor limita despăgubirile cerute de intermediari.