Xi Jinping se pregăteşte să se ocupe de o nouă "Bandă a celor patru"

Liderul Partidului Comunist Chinez şi preşedintele Chinei, Xi Jinping
Liderul Partidului Comunist Chinez şi preşedintele Chinei, Xi Jinping (Ed Jones-Pool / Getty images)

Liderul coimunist Xi Jinping a evocat amintiri despre " Banda celor patru" la un eveniment oficial cu ocazia Anului Nou Chinez, când a onorat-o pe soţia succesorului lui Mao Zedong cu o strângere de mână şi o plecăciune. Comentatorii consideră,fără îndoială, că acest lucru are semnificaţia unui act orchestrat cu grijă.

Peste 2.000 de oficiali seniori ai Partidului Comunist Chinez (PCC) erau adunaţi pentru celebrarea Anului Nou Chinezesc în Sala Mare a Poporului, pe 8 februarie, când Xi a felicitat-o de doamna Han Zhijun, soţia în vârstă a fostului lider chinez Hua Guofeng.

Hua l-a succedat pe Mao în octombrie 1976. El a jucat un rol major în încheierea Revoluţiei Culturale şi în începerea aşa-numitei "epoci a reformei." El a fost o persoană-cheie în arestarea "Bandei celor Patru", un grup de oficiali de partid, inclusiv ultima soţie a lui Mao, Jiang Qing, care au controlat organele puterii din PCC în timpul ultimului act al Revoluţiei Culturale. Cei patru au fost judecaţi pentru trădare, etichetaţi ca o forţă contra-revoluţionară importantă şi învinuiţi de moartea a sute de mii de oameni.

Pe 10 februarie, prima zi a Anului Nou Chinezesc, Yanhuang Chunqiu, un jurnal politic liberal, a publicat un articol lung despre Hua Guofeng, inclusiv despre modul în care el a orchestrat arestarea "Bandei celor Patru" după moartea lui Mao Zedong.

Mulţi observatori au identificat o nouă "Bandă a celor patru": prinţişorul demis Bo Xilai, fostul lider de partid Jiang Zemin, fostul membru al Biroului Politic Zeng Qinghong şi fostul ţar de securitate Zhou Yongkang.

Eliminarea facţiunii

Sun Wenguang, un fost profesor de la Universitatea Shandong, a declarat pentru reţeaua radio Sound of Hope (SOH): "Acum au loc mai multe lupte în interiorul PCC, printre care menţionăm arestarea lui Bo Xilai. Ar putea ca aceste acţiuni să fie extinse şi la alţii? Ar putea aceste acţiuni avea efecte similare cum a avut în trecut arestarea "Bandei celor patru"? Încă există în PCC cadre conservatoare. Menţionarea lui Hua Guofeng este o reflectare a acestor modificări. Deci, eu cred că ar putea avea o semnificaţie foarte simbolică."

Hua Po, un analist politic de pe continent, susţine că o curăţare masivă în cadrul Partidului este inevitabilă.

Hua Po a relatat pentru SOH: "Xi arată foarte liniştit acum. Cred că acesta este calmul dinaintea furtunii. În cadrul PCC, cadrele corupte fac parte dintr-un grup de interese; ei sunt cel mai mare inamic al reformei. Aceştia provin în principal din facţiunea lui Jiang Zemin. Dar există mari dificultăţi asociate cu o astfel de curăţare a partidului înainte de furtună, aşa că Xi aşteaptă şi încearcă să câştige mai întâi majoritatea opiniei publice - aşa că dă mâna cu Han. În primul rând el plănuieşte să câştige stângiştii şi o parte din moderaţi, în al doilea rând doreşte să-şi facă mulţi prieteni în perioadal pregătirii pentru curăţirea masivă."

Comentatorul The Epoch Times Zhou Xiaohui interpretează evenimentul ca o încercare a lui Xi de a-i câştiga pe moderaţii din partid şi de a combate forţele conservatoare. De asemenea, el prezice că Partidul va începe probabil eliminarea cadrelor din fracţiunea lui Jiang.

"Hua Guofeng şi familia sa s-au menţinut departe de PCC în ultimele decenii. De ce au apărut în public tocmai acum?" a comentat Zhou. "Evident, întâlnirea de profil înalt dintre Xi şi soţia lui Hua Guofeng şi articolul despre Hua din Yanhuang Chunqiu au fost premeditate. Apariţia lui Han reaminteşte de Hua Guofeng şi de arestarea "Bandei celor Patru", a spus el.

Zhou a adăugat că după ce Xi a venit la putere în noiembrie anul trecut, el a început o serie de acţiuni pentru a submina puterea facţiunii lui Jiang, cum ar fi slăbirea puterii aparatului de securitate, eliberarea mai multor petiţionari din locurile de detenţie, arestarea subordonaţilor lui Zhou Yongkang şi anunţul brusc că sistemele de muncă forţată vor fi eliminate. De asemenea, petiţionarii şi avocaţii care l-au expus pe Zhou Yongkang folosind numele lor reale nu au suferit nici un fel de represalii din partea autorităţilor.

Zhou Xiaohui a spus că la cel mai înalt nivel al conducerii PCC s-a stabilit deja cum să se ocupe de noua "Bandă a celor Patru." Cu toate acestea, este încă neclar dacă Xi va aborda crimele lor principale: persecuţia împotriva Falun Gong şi uciderea în masă a Falun Gong pentru organele lor.