Datoria publică a României a depăşit 503 miliarde de lei

(Getty Images)

Datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că datoria publică a României a ajuns la 503,6 miliarde de lei, adică 47,8% din PIB, cea mai mare parte acesteia (489 miliarde) fiind pe termen mediu şi lung. În condiţiile în care deficitul prevăzut pentru 2021 este de 7,16% din PIB, adică aproximativ 80 miliarde de lei, este improbabil ca datoria publică să scadă în acest an, relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, dacă ne analizăm proiectul de buget recent adoptat, putem vedea că în 2021 datoria publică ar urma să ajungă la 51,8% din PIB. Cu alte cuvinte, va trece de cel de-al doilea prag al Legii responsabilităţii fiscal bugetare, lege care prevede ca, în cazul în care datoria depăşeşte 50% din PIB, dar este sub 55%, atunci Guvernul trebuie să prezinte public şi să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducere.

În ceea ce priveşte programul de reducere, acesta cuprinde inclusiv măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

De asemenea, dacă ne uităm la strategia care însoţeşte bugetul, vedem că pe partea de cheltuieli de personal se frânează creşterile până în 2024. Practic sunt prevăzute pentru acest an la 109,5 miliarde lei, conform proiectului de buget pe 2021, acestea urmând să ajungă în 2024 la 110,6 miliarde lei. În ianuarie, România avea 1,24 milioane de salariaţi bugetari, cea mai mare parte, puţin peste 800.000, în administraţia publică centrală, mai precizează sursa citată.

În momentul de faţă, România are de rambursat în acest an aproximativ 68,2 miliarde lei, sumă ce include rate, dobânzi şi comisioane. În ceea ce priveşte ratele, suma totală de rambursat pentru perioada martie – decembrie este de 39,5 miliarde lei.

Aceşti bani sunt rambursaţi prin alte împrumuturi, lucru care duce la creşterea datoriei publice. Şi, chiar dacă Guvernul ar reuşi să se împrumute mai ieftin, aceasta nu duce neapărat la o scădere a datoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie