Daniel Ioniţă: Moldovenii care deţin cetăţenia română se pot vaccina peste Prut

(gov.md)

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a anunţat că cetăţenii Republicii Moldova care deţin şi cetăţenie română au posibilitatea de a merge în statul vecin pentru a se vaccina împotriva COVID-19. Potrivit acestuia, moldovenii care deţin şi cetăţenie română se pot înscrie pe Platforma naţională de vaccinare de peste Prut şi dacă se încadrează într-o anumită categorie, pot fi vaccinaţi.

„Deja oferim posibilitatea aceasta. Toţi cetăţenii români sunt eligibili să se înscrie pe platforma naţională de vaccinare şi dacă se încadrează într-o anumită categorie, evident că pot fi vaccinaţi”, a declarat Daniel Ioniţă în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, punctând că pentru asta vor trebui să meargă în România.

Întrebat dacă cei care vor trece Prutul vor fi supuşi anumitor restricţii de autoizolare, ambasadorul român a precizat că în calitate de „cetăţean român poţi să mergi în România. Nu se pune problema. Noi nu am închis graniţele pentru cetăţenii români. De fapt, pentru niciun cetăţean. Sunt nişte restricţii de sănătate care bineînţeles că diferă de la etapă la etapă. Uneori poţi fi rugat să fii în autoizolare, alteori ţi se permite doar tranzitul”.

De asemenea, diplomatul a specificat că dacă persoanele care vor dori să se vaccineze peste Prut ar trebui să stea în autoizolare, a spcificat că „depinde de etapa în care vor merge”.

„În momentul de faţă sunt condiţii mai stricte, în special impuse unor cetăţeni care vin din aşa-numitele zone roşii şi impunem fie un test anti-COVID, fie o autoizolare pe durata unui anumit număr de zile. Dar e posibil să se schimbe aceste condiţii. Dacă vrei să te vaccinezi totuşi, îţi faci testul Covid, intri în România cu testul făcut, ţi-ai făcut vaccinul şi revii în Moldova”, a explicat Ioniţă.

Mai mult decât atât, a subliniat că acest vaccin îi va scuti pe viitor, pe cei care l-au făcut, pentru că va reprezenta un paşaport de liberă circulaţie, adăugând totuşi că acest demers este unul benevol. „Nimeni nu te obligă să te vaccinezi dacă tu nu vrei.”

„Noi oferim posibilitatea tuturor românilor să se vaccineze, etapizat, potrivit unor strategii bine puse la punct şi care până acum chiar au funcţionat”, a conchis Daniel Ioniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe