Oleg Lozan: Vaccinurile recunoscute internaţional sunt vital necesare pentru salvarea de vieţi omeneşti

Vaccin anti-Covid-19
Vaccin anti-Covid-19 (msmps.gov.md)
Tatiana Chiriac
03.03.2021

Refuzul unui lucrător medical de a se vaccina este total ieşit din comun. Refuzul unor instituţii întregi medicale de a se vaccina e ceva inimaginabil de grav, care arată ca în Evul Mediu şi este fără precedent în istoria R. Moldova, consideră directorul Şcolii de management în sănătate publică Oleg Lozan, după ce instituţii medicale din Găgăuzia au refuzat să se imunizeze împotriva Covid-19 cu vaccinul AstraZeneca donat de România.

Lozan susţine că acest lucru are un impact enorm asupra încrederii populaţiei, menţionând că vieţile medicilor, dar şi ale populaţiei care a căpătat neîncredere, pot fi pe contul acestor „decizii”.

Prorectorul Universităţii de Medicină „N. Testemiţanu” afirmă că refuzul, în cazuri extrem de rare, la anumite indicaţii medicale, poate fi individual, nu instituţional, căci nu se vaccinează spitalul.

„Acţiunile menţionate demonstrează influenţa factorilor de decizie sau/şi a politicului. Toate vaccinurile, indiferent de origine, dar cu toate criteriile de calitate recunoscute internaţional sunt vital necesare pentru salvarea de vieţi omeneşti.

Politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor, inducând război fals între vaccinul rusesc şi cele occidentale, sunt ucigaşi cu acte în regulă”, scrie directorul Şcolii de management în sănătate publică pe pagina sa de Facebook, solicitând tuturor factorilor de decizie din Sănătate, comunităţii academice, sindicatelor, societăţii civile, organismelor internaţionale să intervină de urgenţă.

Medici din Comrat şi Ceadâr-Lunga au anunţat autorităţile de la Chişinău prin intermediul scrisorilor că refuză să se imunizeze împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca.

Ulterior, însă, după abordarea subiectului în presă, directorul spitalului din Ceadâr-Lunga, Natalia Popazoglo, a menţionat că personalul medical preferă să se vaccineze cu vaccinurile Sputnik V sau Pfizer, iar directoarea spitalului din Comrat, Nina Răilean s-a desolidarizat de cele expuse în scrisoare, informând că procesul de imunizare va începe îndată după instruire.

Responsabili de la Ministerul Sănătăţii au declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile nu obligă pe nimeni să se vaccineze. Cei care nu vor dori să fie imunizaţi, nu vor fi sancţionaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor