Lider surpriză la Mişcarea Populară
alte articole
După ce a condus Comisia prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice care a propus dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea prostituţiei, lui Marian Preda i s-a propus să fie liderul Mişcării Populare. Grupul de iniţiativă al Fundaţiei "Mişcarea Populară" este cel care ar dori ca Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, să preia conducerea acestei fundaţii.
Marian Preda, în vârstă de 49 de ani, este din 2008 decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, în 2009-2010 fiind preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru Analiza riscurilor sociale şi demografice, comisie care a publicat două rapoarte privind situaţia socială din România. În septembrie 2009, Comisia prezidenţială pentru Analiza riscurilor sociale şi demografice condusă de Marian Preda propunea, în raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică.
În ceea ce priveşte consumul de droguri ilegale, Comisia propunea introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor. Comisia propune "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului! - pentru a aduce la «suprafaţă» consumatorii". "Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor, care conduce la transmiterea unor boli grave. Este imperativă şi menţinerea programelor şi serviciilor de intervenţie stradală dezvoltate de către ONG-uri şi finanţarea acestora de la bugetele locale, întrucât asigură reducerea riscurilor prin asigurarea persoanelor consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folosinţă în schimbul celor deja folosite", se arăta în documentul comisiei.
Legat de prostituţie şi răspândirea infecţiei cu virusul HIV, membrii Comisiei propuneau, în raport, legalizarea "sexului comercial" şi înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care îl practică să poată beneficia, pe lângă serviciile de asistenţă medicală, socială şi psihologică şi de prezervative oferite gratis. "Legalizarea sexului comercial (nu şi a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală. Impunerea unei astfel de măsuri în absenţa unei analize bazate pe experienţa altor state şi în funcţie de particularităţile României ar putea genera totuşi efecte nedorite. Înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică) şi de prezervative oferite gratis ar ameliora însă situaţia acestora", se mai arăta în documentul întocmit de Comisia prezidenţială.
Consilierul prezidenţia Cristian Diaconescu a anunţat, în 25 martie, într-o postare pe blog, că a decis, împreună cu "colegii" săi, să iniţieze procedurile pentru înfiinţarea Fundaţiei "Mişcarea Populară", menţionând că "noua formă de expresie" îşi propune să promoveze valorile de centru-dreapta. La numai câteva zile, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1TV, că Mişcarea Populară a fost ideea sa, că fundaţia este destinată celor neimplicaţi politic, menţionând că doreşte să se adreseze electoratului de centru-dreapta care la ultimele alegeri nu au venit la vot. Referitor la preşedintele acestei fundaţii, Băsescu a spus: "Trebuie un om credibil şi neangajat politic. Să vedem. Important este să fie un om cu prestigiu, un om care să fie recunoscut".