Daniel Constantin a vorbit cu oficialii turci despre ridicarea restricţiilor la importul cărnii din România
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a discutat cu ambasadorul Turciei la Bucureşti, Ömür Şölendil, despre ridicarea restricţiilor aplicate de Turcia la importul şi tranzitul cărnii şi al animalelor vii de caprine, bovine şi ovine din România.
De asemenea, partea turcă a solicitat revenirea la sistemul de control dinainte de luna noiembrie 2012 la importul fructelor şi legumelor proaspete din Turcia.
”Autorităţile române, inclusiv reprezentanţii Ambasadei României la Ankara, au întreprins multiple demersuri pentru ridicarea acestor restricţii, în acest sens având loc două întâlniri în decursul anului 2012, la Bucureşti, între oficialii MADR şi ANSVSA şi omologii din Turcia. În urma întâlnirii de astăzi, 5 februarie 2013, s-a stabilit ca în perioada următoare, o delegaţie formată din specialişti români din domeniul sanitar-veterinar şi fitosanitar să meargă în Turcia pentru a găsi o soluţie în cel mai scurt timp. Astfel, se va întocmi un raport tehnic şi un plan de acţiune împreună cu autorităţile de profil din Turcia”, se arată în comunicatul trimis marţi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
În perioada noiembrie-decembrie 2012, în urma efectuării unor controale la importurile de legume-fructe din Turcia, au fost depistate cantităţi de pesticide care au depăşit limitele maxime admise, motiv pentru care s-a dispus intensificarea controalelor de către organele abilitate.
De asemenea, Daniel Constantin s-a întâlnit marţi şi cu ambasadorul Olandei în România, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel.
”Ministrul Daniel Constantin a punctat importanţa creării unui grup de lucru interministerial pentru a coopera pe domenii de interes reciproc: industria lactatelor, horticultură, sere, sectorul cărnii de pui şi de porc, asociaţii cadastrale, etc. Partea olandeză şi-a reafirmat dorinţa de a sprijini România în ceea ce priveşte procesul de comasare a terenurilor. În perioada mai 2011-decembrie 2012, s-a derulat proiectul româno-olandez Îmbunătăţirea producţiei agricole prin Îmbunătăţirea administraţiei terenurilor, a consolidării acestora şi a unor ferme mai eficiente în România, implementat în judeţul Brăila. Având în vedere importanţa problemei pentru România, este necesară identificarea de soluţii pentru continuarea acestuia”, se specifică în comunicatul transmis de MADR.