Dan Şova (PSD): Uninominalul pur rezolvă criticile aduse, inclusiv cele ale societăţii civile

Epoch Times România
10.05.2012

Senatorul PSD Dan Şova a declarat joi pentru AGERPRES că sistemul de vot uninominal pur dintr-un singur tur aparţine uneia dintre cele mai vechi şi mai consolidate democraţii din lume, cea din Marea Britanie, şi vine să rezolve toate criticile care au fost aduse de-a lungul timpului inclusiv de societatea civilă.

 

"Îmi aduc aminte că societatea civilă este cea care a protestat întâi împotriva votului pe listă proporţional, pe criteriul că pe aceste liste participă diverşi oameni cu probleme, după care a protestat împotriva Legii 35/2008, pe considerentul că nu era un uninominal adevărat şi era tot o variantă de proporţional în urma căreia au ajuns în Parlament oameni de pe locul doi şi trei. Acest sistem de vot este o propunere de vot a USL de un an de zile. Iniţiativa legislativă aparţine domnului Ponta şi domnului Antonescu şi a fost introdusă prima dată în urmă cu un an. Nu a fost luată în discuţie, asta este altceva. Şi PDL, şi USL şi toată lumea a spus că este de acord şi doreşte un uninominal pur într-un singur tur de scrutin", a afirmat Şova.

Potrivit acestuia, sistemul de vot uninominal pur, într-un singur tur, este un lucru de care societatea românească discută încă de la referendumul privind sistemul votului uninominal din anul 2007.

"Nu s-a făcut altceva decât să propunem o unificare a sistemului de vot şi să avem şi la Parlament pentru deputaţi şi senatori acelaşi sistem de vot prin care se aleg primarii şi preşedinţii de consilii judeţene", a susţinut social-democratul.

El a precizat că nici un sistem de vot nu este interzis în nicio ţară.

Joi mai multe organizaţii civice s-au adresat, printr-o scrisoare deschisă, preşedinţilor celor patru partide parlamentare - Emil Boc (PDL), Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) şi Kelemen Hunor (UDMR) - solicitându-le să împiedice adoptarea sistemului majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare.

Organizaţiile care au iniţiat acest demers invocă, în scrisoarea deschisă, efectele pe care acest sistem le-a produs în urma a o serie de alegeri în Marea Britanie - singura ţară din UE în care este folosit acest sistem. Totodată, în textul scrisorii mai sunt prezentate şi rezultatele unei modelări realizate pe baza voturilor exprimate (în colegiile uninominale) cu ocazia alegerilor parlamentare din 2008 din ţara noastră, pornind de la premisa că acele alegeri s-ar fi desfăşurat prin sistem de vot majoritar cu un singur tur.

Reprezentanţii organizaţiilor susţin că pentru alegerile pentru Parlamentul European este interzisă folosirea sistemelor majoritare în oricare dintre cele 27 de state membre.

De asemenea, semnatarii scrisorii le solicită celor patru preşedinţi de partid o întâlnire pentru discutarea în detaliu a subiectului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor