Mai multe ONG-uri cer împiedicarea adoptării sistemului majoritar cu un tur
Mai multe organizaţii civice s-au adresat joi, printr-o scrisoare deschisă, preşedinţilor celor patru partide parlamentare - Emil Boc, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Kelemen Hunor - solicitându-le să împiedice adoptarea sistemului majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare.
Potrivit unui comunicat al APADOR-CH remis joi AGERPRES, semnatarii acestei scrisori le solicită celor patru preşedinţi o întâlnire pentru discutarea în detaliu a subiectului.
"Am luat act cu surprindere şi îngrijorare de adoptarea, de către Senatul României, a propunerii legislative iniţiate de parlamentarii PSD şi PNL privind introducerea sistemului de vot majoritar uninominal într-un singur tur pentru alegerile parlamentare din acest an. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât acest lucru s-a produs în lipsa unei dezbateri publice argumentate, imperios necesară atunci când în discuţie se află un element esenţial pentru democraţie şi care îi priveşte pe alegători cel puţin în aceeaşi măsură în care îi priveşte pe aleşi: sistemul electoral", se precizează în scrisoarea menţionată.
Semnatarii scrisorii solicită stoparea acestui demers, prin neadoptarea propunerii în discuţie şi în Camera Deputaţilor, motivele invocate fiind legate de efectele negative deosebite pe care acest sistem le-ar putea produce asupra pluralismului politic în România şi, implicit, asupra evoluţiei sistemului politic românesc.
"Vă adresăm solicitarea de a decide, împreună cu colegii dumneavoastră din Parlament, asupra sistemului de vot ce trebuie folosit în alegerile parlamentare din România, pornind de la imperative ce ţin de asigurarea unei reprezentări corecte a opţiunilor electorale şi a consolidării pluralismului politic şi, implicit, a democraţiei, iar nu de la avantajele pe care un sistem sau altul le-ar putea aduce, în mod incorect, formaţiunilor politice pe care le reprezentaţi", concluzionează semnatarii scrisorii.
Ei au atenţionat asupra faptului că, în Uniunea Europeană, acest sistem mai este folosit doar în Marea Britanie, de câteva decenii tendinţa fiind aceea de a se adopta sisteme de vot care să asigure reprezentarea corectă (proporţională) a opţiunilor politice existente în societate. Aceasta, în condiţiile în care, pentru alegerile pentru Parlamentul European, este interzisă folosirea sistemelor majoritare în oricare dintre cele 27 de state membre.
Motivele pentru care acest sistem este criticat, se arată în scrisoarea menţionată, ţin de reprezentativitatea scăzută a guvernelor rezultate în urma alegerilor, de faptul că sistemul deformează, în general, rezultatelor alegerilor, în sensul că poate produce mari disproporţii între voturile obţinute de formaţiunile politice şi reprezentarea lor parlamentară, în funcţie de distribuţia voturilor - un factor de hazard -, sau de faptul că un procent mare de voturi (de regulă, peste 50%) nu sunt transformare în mandate şi, implicit, un procent mare dintre cei care votează nu sunt reprezentaţi în Parlament.
Sistemul menţionat mai este considerat neacceptabil din cauză că stimulează "votul util" (alegătorul nu votează cu candidatul sau partidul preferat, ci cu candidatul cel mai puţin de neacceptat, dintre cei care au şanse de a câştiga alegerile în circumscripţie), prezintă un obstacol foarte serios în calea noilor intraţi în politică şi face practic imposibilă apariţia unor partide politice noi.
În textul scrisorii mai sunt prezentate şi rezultatele unei modelări realizate pe baza voturilor exprimate (în colegiile uninominale) cu ocazia alegerilor parlamentare din 2008 din România, pornind de la premisa că acele alegeri s-ar fi desfăşurat prin sistem de vot majoritar cu un singur tur.
Astfel, PDL, care a obţinut 32,36% din voturi (al doilea clasat ca număr de voturi), ar fi primit 42,09% din mandatele de deputat (după numărul de colegii în care candidaţii săi s-au situat pe primul loc), faţă de 36,39, cât a primit de fapt; PSD, cu 33,10% din voturi obţinute, ar fi primit 37,65% din mandate, faţă de 36,07% cât a primit, PNL, cu 18,57% din voturi, ar fi primit 11,70% din mandate, aproape jumătate din câte a primit de fapt - 20,56%; iar UDMR, cu 6,17% din voturi, ar fi avut un mandat în plus faţă de cât are - performanţă datorată faptului că s-a clasat pe primul loc, cu procente în jur de 30%, în multe colegii uninominale din vestul ţării, ceea ce nu s-ar mai întâmpla în noul context politic, în care în colegiile respective nu ar mai avea ca adversari PSD şi PNL (şi alţii), ci USL.
"Putem aşadar să estimăm, fără a risca foarte mult să greşim, că, în 2012, sistemul majoritar cu un singur tur ar avantaja în mod incorect USL şi ar dezavantaja, în mod dramatic şi nedrept, toate celelalte formaţiuni politice, aşa cum, în 2008, acest sistem ar fi avantajat în mod semnificativ PDL şi ar fi dezavantajat, la fel de semnificativ, PNL. Or, opţiunea pentru un sistem de vot sau altul nu ar trebui să fie determinată de beneficiul direct al unei anumite formaţiuni politice într-un context electoral specific, ci de interesul public general", este concluzia la care au ajuns semnatarii scrisorii.
În opinia autorilor acestui material, sistemul de vot prin care sunt aleşi parlamentarii trebuie să permită evaluarea, de către alegători, a fiecărui candidat în parte.
"În acelaşi timp însă considerăm imperios necesar şi sănătos pentru democraţie ca fiecare curent de opinie (politică) existent în societate să fie reprezentat în Parlament în raport cu ponderea voturilor pe care le obţine la alegeri", se mai precizează în scrisoare.