USL: Eliminarea pragului electoral nu avantajează pe nimeni, însă reduce numărul partidelor parlamentare

Epoch Times România
09.05.2012

Eliminarea pragului electoral nu avantajează pe nimeni, însă reduce numărul partidelor parlamentare la trei, au declarat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, senatorii Dan Şova (PSD) şi Varujan Vosganian (PNL).

 

"Pragul electoral este normal să fie eliminat, pentru că altfel principiul acesta al uninominalului pur într-un singur tur de scrutin nu ar mai fi respectat. Probabil că va fi eliminat (pragul electoral - n.r.). Nu avantajează pe nimeni aceasta", este de părere senatorul social-democrat, Dan Şova.

Senatorul liberal Varujan Vosganian consideră că votul uninominal pur "va curăţa spectrul politic".

"Votul uninominal pur curăţă spectrul politic. Există astăzi partide nou apărute, fie cu mesaj marginal. (...) Aceste partide dispar odată cu votul uninominal pur. Este greu de crezut că un partid care are un mesaj de tip populist, dar nu este susţinut de mari forţe financiare ar putea să câştige vreun colegiu", a spus Vosganian.

Acesta apreciază că este posibil ca unele partide parlamentare din prezent să nu mai fie reprezentate în forul legislativ.

"Practic în Parlament vor rămâne doar două-trei formaţiuni şi asta va da o oarecare stabilitate vieţii politice, fireşte, în dauna reprezentativităţii. Partide care au procente actuale peste pragul electoral s-ar putea să nu mai intre în Parlament", a spus Vosganian.

Cei doi senatori au fost prezenţi miercuri, la Sibiu, la lansarea candidaţilor USL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor