Dan Şova audiat la Comisia specială parlamentară

Parlament 30 septembrie 2013. Dan Şova audiat în comisia Roşia Montană (Epoch Times România)
Epoch Times România
30.09.2013

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova a fost audiat, luni, la comisia parlamentară specială pentru proiectul Roşia Montană. Şova a precizat parlamentarilor ca RMGC ar putea acţiona statul român în judecată la o Curte de Arbitraj pentru a cere ca România să fie obligată să elibereze avizul pentru începerea exploatării.

Dan Şova a dat informaţii despre cum s-au derulat lucrurile de s-a ajuns la situaţia actuală.

În 1995, s-a încheiat un acord de asociere între Regia Autonomă Cupru Deva (RACD) şi Gabriel Resources pentru steril. Dacă ar fi fost cazul să se facă exploatări se stabilea ca scop constituirea Minvest Deva. În 1997 Agenţia Resurselor Minerale e înştiinţată ca exploatarea sterilului nu reprezintă interes.

Tot în 1997, Ministerul Industriilor propune înfiinţarea unei societăţi mixte compusă din Regia Cupru Deva şi Golden Corporation şi se ia decizia înfiinţării unei societăţii mixte.

La 11 iunie 1997, se înfiinţează societatea Eurogold cu o participare la capitalul social de 33 % pentru Regia Autonomă Cupru Deva şi 65 % pentru Golden Resources. Existau încă trei societăţi cu capital minoritar: MINEXFOR 0,5%, CEPROMIN 0,5%

Pe 9 decembrie 1999, Eurogold şi-a schimbat denumirea în Roşia Montană Gold Corporation.

La 11 noiembrie 1999, printr-o majorare de capital social efectuată de Gold Corporation s-a ajuns la o nouă distribuţie a participaţiilor astfel încât compania Gold Corporation are 80% din capitalul social şi MINVest Deva 19,31%, cât are şi astăzi.

De reţinut faptul că s-a acordat licenţa de exploatare către MinVest Deva în 1999 prin Hotărârea de Guvern 458, publicată în Monitorul Oficial 285/1999. Licenţa de exploatare a fost acordată acţionarului minoritar din EuroGold. După aceea se întâmplă cele două momente interesante. Pe 11 noiembrie 1999 scade participaţia statului la 19,31% şi după aceea, printr-o notă semnată de ministrul Industriei se decide trecerea cu titlu gratuit a licenţei de la MinVest către Roşia Montană Gold Corporation şi s-a elaborat ordinul 310/2000 al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale.

S-a făcut o notă la Ministerul Industriei, direcţia mine-geologie, aprobată la vremea respectivă de către ministrul Radu Berceanu: "Transferul licenţei este justificat din necesitatea continuării finanţării acestui proiect (... ) În motivare este invocată următoarea chestiune: Acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation solicită transferul licenţei de la MinVest Deva către SC Roşia Montană Gold Corporation la cererea băncilor şi bursei canadiene". În temeiul acestei note se aprobă un ordin al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale condusă la vremea respectivă de domnul Mihai Ianes, prin care se transferă licenţa de exploatare către Golden Corporation.

Marea problema a intervenit în 1999, când MinVest Deva obţine licenţa de exploatare de la Agenţia Naţionala de Resurse Minerale, după care 10 luni mai târziu pe baza unui act administrativ a fost trecerea gratuită.

Ministrul Dan Şova a afirmat : “Nu este obligatoriu ca RMGC să ceară despăgubiri statului român. Se poate întâmplă ceva, din punctul meu de vedere ca avocat, se poate întâmplă ca investitorul căruia i se refuză eliberarea acordului de mediu sau a altor avize, să se adreseze unei instanţe arbitrare care poate fi Curtea de Arbitraj de la Viena sau Curtea de Arbitraj de la Washington să ceară obligarea statului român la eliberarea avizului care lipseşte pentru începerea exploatării. Nu este exclus să câştige acest lucru. Dacă s-ar întâmplă aşa ceva, şi eu sunt obligat să trag acest semnal de alarmă, ne-am trezit în situaţia în care RMGC ar putea începe exploatarea la Roşia Montană în condiţiile de astăzi, adică foarte favorabile lor şi foarte defavorabile nouă.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor