Dan Diaconescu a apelat din nou la instanţă pentru cazul Oltchim. Ce a cerut judecătorilor

Dan Diaconescu la ministerul Economiei, în problema OLTCHIM (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
10.10.2012

Dan Diaconescu a depus, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de chemare în judecată a Ministerului Economiei şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). El cere să fie anulată decizia de excludere din calitatea de câştigător al licitaţiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la Oltchim.

El a precizat că avocaţii săi din străinătate l-au sfătuit să ceară despăgubiri în valoare de două miliarde de euro, iar cei din România au avut pretenţii ceva mai mici. Despăgubirile ar urma sa fie plătite, dacă instanţa le va aproba, de persoane fizice, printre care Victor Ponta, Remus Vulpescu şi celelalte persoane care l-ar fi nedreptăţit. După s-ar obţine banii, sumele ar urma sa intre în bugetul Oltchim.

De ce a decis să apeleze la instanţă

Diaconescu a luat decizia de a-i da în judecată pe cei implicaţi în privatizarea Oltchim, după eşecul privatizării combinatului de la Râmnicu Vâlcea. El a câştigat licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim deţinute de stat, dar nu a intrat în posesia lor pentru că nu a semnat contractul şi nu a făcut dovada deţinerii sumei de 45 de milioane de euro, bani pe care s-a angajat la licitaţie că îi va plăti.

Pe 3 octombrie, Remus Vulpescu a demisionat de la conducerea OPSPI, asumându-şi astfel vina pentru eşecul procesului de privatizare. Înainte de a demisiona, instituţia pe care o conducea a sesizat Parchetul pentru săvârşirea de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune în formă continuată prin inducerea în eroare a statului român şi a opiniei publice în ce priveşte deţinerea sumei de circa 200 milioane de lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la Oltchim de statul român.

Investigaţiile au fost preluate apoi de Direcţia Naţională Anticorupţie. Pe 5 octombrie, Dan Diaconescu a depus la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o plângere penală la adresa lui Victor Ponta şi a lui Remus Vulpescu pentru şantaj şi ameninţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor