Dăianu: În 2012 a fost un an agricol nereuşit, e înşelătoare comparaţia cu 2011

Epoch Times România
15.11.2012

Fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu a declarat, că o comparaţie între 2011 şi 2012 fără a ţine cont de faptul că anul agricol trecut a fost foarte bun este "înşelătoare" şi că, în 2012, pe lângă un an agricol "nenorocit" a mai existat şi efortul foarte mare de consolidare fiscală.

"Să nu uităm că 2011 a fost excepţional prin recolta ieşită din comun, am avut un an agricol foarte bun. Pentru comparabilitate, noi ar trebui să normalizăm datele, în sensul să excludem impactul recoltei foarte bune din 2011 asupra economiei şi astfel am putea să judecăm mai bine dinamica. Drept este că şi o recoltă influenţează economia pentru că sunt venituri ale agricultorilor, care au şi ele o contribuţie la alte sectoare, când se fac achiziţii, există şi un efect de multiplicare... Una peste alta, să nu omitem că acel 2,5% din 2011, creşterea PIB-ului, în largă măsură se datorează anului agricol ieşit din comun. Şi aici avem şi reversul medaliei, că în 2012 nu mai beneficiem de acest factor pozitiv", a spus Dăianu.

Potrivit acestuia, "este înşelător să facem o comparaţie între 2011 şi 2012 fără a ţine cont de excepţionalitatea anului agricol. În 2012 parcă ne-am dus la antipozi. Am avut o secetă cumplită".

"Pe de altă parte, efortul de consolidare fiscală a fost foarte mare în acest an. Când vii cu deficitul de la peste 5% la sub 3%, în condiţiile în care exporturile lâncezesc din varii motive (lipsă de cerere pe pieţele externe), în condiţiile în care absorbţia fondurilor europene este atât de scăzută, efortul acesta de consolidare fiscală nu ajută economia în privinţa creşterii. Pot spune că impactul este de pro-încetinire: un an agricol nenorocit şi nevoia de a continua acest proces de consolidare fiscală care a însemnat tăiere de cheltuieli. Nu am avut cu ce să compensăm: nu am avut nici creştere de încasări fiscale, venituri fiscale, absorbţie de fonduri europene. Toate acestea s-au văzut în mersul economiei din 2012", a adăugat Dăianu.

Economia a scăzut în T3 faţă de T2 şi T3 2011; în primele nouă luni a crescut

Potrivit primelor estimări ale INS, produsul intern brut (PIB) al României a fost, în cel de-al treilea trimestru, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul precedent (date ajustate sezonier).

În T2, economia a crescut cu 0,5% faţă de T1, iar în primul trimestru România a reintrat în recesiune după ce Produsul Intern Brut a scăzut faţă de ultimul trimestru din 2011, al doilea trimestru consecutiv de scădere.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, PIB-ul a înregistrat în T3 o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, în primele nouă luni din acest an, Produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada similară din 2011 cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier.

Varianta provizorie a PIB-ului pentru cel de-al treilea trimestru va fi publicată de INS pe 6 decembrie.

România va înregistra o creştere economică de 0,9% în acest an şi de 2,5% în 2013, potrivit estimărilor FMI.

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României în 2012, de la 1,4%, estimarea din mai, la 0,8%. Şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României în 2012, la 0,5%, de la estimarea de 0,8% din iulie.

Totodată, Raiffeisen Bank estimează că economia României va creşte cu 0,5% în acest an, iar BCR cu 0,7%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor