Daciana Sârbu: Noua Politică Agricolă Comună a UE trebuie sa recompenseze corespunzător agricultorii
Practicile agricole sustenabile, precum agricultura ecologică, ar trebui sprijinite mai mult, iar lanţurile scurte de aprovizionare ar trebui încurajate, deoarece aduc beneficii pentru comunităţile locale, pentru consumatori şi pentru micii producători, a subliniat Daciana Sârbu luni la Bruxelles.
Eurodeputatul PSD, membră în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (AGRI) din PE a prezentat, în calitate de raportoare de aviz, opinia acestei Comisii cu privire la Programul general de acţiune pentru mediu al UE până în 2020 - „O viaţă bună, în limitele planetei noastre”.
Cele trei măsuri de mediu propuse de Comisia Europeană în noul pachet legislativ şi votate în Comisia AGRI, respectiv diversificarea culturilor, stabilirea zonei de interes ecologic şi pajiştile permanente, sunt o garanţie că agricultura europeană face eforturi să devină o agricultură mai sustenabilă, însă este important ca producătorii să fie mai bine sprijiniţi, a subliniat eurodepurtatul.
„Noua Politică Agricolă Comună trebuie sa recompenseze corespunzător agricultorii pentru beneficiile publice oferite”, a adăugat Daciana Sârbu.
Daciana Sârbu a indicat în mesajul său şi două categorii de producători ce ar trebui să primească mai multă susţinere, datorită avantajelor pe care activitatea lor le aduce atât consumatorilor, cât şi mediului: micii femieri şi fermierii bio.
„Vreau să subliniez că practicile agricole sustenabile, precum agricultura ecologică, ar trebui sprijinite mai mult, datorită impactului redus asupra mediului, pe lânga avantajele evidente legate de sănătatea consumatorilor. De asemenea, ar trebui incurajate lanţurile scurte de aprovizionare, care înseamnă nu numai protecţie sporită a mediului, ci şi beneficii considerabile pentru consumatori, ce se pot bucura astfel de alimente de înalta calitate produse local, precum şi suport pentru micii producători, o resursă esenţială a agriculturii europene”, a susţinut Daciana Sârbu în Comisia AGRI.
Eurodeputatul a semnalat, de asemenea, necesitatea interzicerii pesticidelor cu efecte nocive asupra coloniilor de albine, dat fiind rolul extrem de important pentru agricultură al acestora.
Comisia Europeană intenţionează să introducă, pentru perioada 2013-2020, cel de-al şaptelea program de acţiune pentru mediu. Noul program urmăreşte ca toate obiectivele existente din acest domeniu să fie abordate într-un cadru comun, sprijinind tranziţia către o economie eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor şi cu emisii reduse de carbon, care să sporească şi să protejeze capitalul natural şi totodată să contribuie la menţinerea sănătăţii populaţiei.