Cutremure în Transilvania şi Europa

Două cutremure au zguduit dumincă zona Transilvaniei. Cutremurul de 4,1 grade, urmat de o replică de 4,7 grade pe scara Richter, s-a produs în jurul orei 16.00, respectiv 16.22, în apropiere de Haţeg, judeţul Hunedoara la o adâncime de 5 km, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului de la Măgurele.
Institutul de Fizică a Pământului, aparatură de dedectare şi măsurare a seismelor (Epoch Times România)
Oana Moisescu
08.09.2013

Două cutremure au zguduit duminică zona Transilvaniei. Cutremurul de 4,1 grade, urmat de o replică de 4,7 grade pe scara Richter, s-a produs în jurul orei 16.00, respectiv 16.22, în apropiere de Haţeg, judeţul Hunedoara la o adâncime de 5 km, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului de la Măgurele. Replica de 4,7 grade este seismul cu cea mai mare magnitudine produs anul acesta în România. Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Haţeg (5 kilometri), Hunedoara (16 kilometri), Simeria (30 kilometri), Deva (32 kilometri) şi Uricani (35 kilometri).

Cutremurele au fost resimţite inclusiv în Timişoara, dar Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, ne asigură la Antena 3 că „Nu-i nicio problemă, staţi liniştiţi. Cutremurele din zona Banatului sunt nesemnificative". Potrivit acestuia în această zonă doar seismele de peste 6 grade Richter sunt periculoase, în special cele de suprafaţă, însă seismele de duminică nu prezintă un pericol.

Menţionăm că anterior cutremurelor produse în România, duminică dimineaţa în largul insulei Creta (sudul Greciei) a avut loc un cutremur puternic cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter, fără a provoca însă victime sau pagube materiale, a anunţat Observatorul din Atena, citat de AFP. Epicentrul cutremurului, produs la ora 07.59 (07.59 ora României), a fost localizat la 350 de kilometri sud-est de Atena, seismul fiind resimţit mai ales în departamentul Heraklion.

De asemenea sâmbătă seara în jurul orei 19.20 a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 3 grade Richter la adâncimea de 2 km în nordul Bulgăriei, conform datelor furnizate de Centrul seismologic mediteranean (EMSC). Epicentrul seismului a fost localizat la 16 kilometri sud-vest de oraşul Mezdra din nord-vestul ţării şi la 42 de kilometri nord-est de capitala Sofia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor