Curtea Supremă a Rusiei decide dizolvarea grupului Memorial, care a investigat crimele comuniste

Rusia alunecă în noapte
Sărmă ghimpată
Sărmă ghimpată (.)

Curtea Supremă a Rusiei a ordonat, marţi, închiderea organizaţiei Memorial, cel mai vechi ONG de monitorizare a drepturilor civile din Rusia. Memorial a fost acuzată de încălcarea în mod repetat a legii agenţilor străini, transmite publicaţia Moscow Times.

Închiderea organizaţiei Memorial, care a scos la lumină crimele comise de comunism în Rusia, are loc la sfârşitul unui an în care autorităţile ruse au reprimat aproape toate formele de disidenţă, de la grupurile de opoziţie ale opozantului Kremlinului - Alexei Navalnîi - până la instituţii de ştiri independente şi ONG-uri.

Procurorii ruşi au susţinut că grupul a refuzat în mod sistematic să se declare „agent străin” pe site-ul său web şi în alte materiale publicate, după cum cere o lege a Rusiei. Memorial a susţinut că nu a existat „nicio bază legală” pentru cazul împotriva sa şi a numit legea drept un instrument de reprimare a grupurilor independente.

Pentru susţinătorii Memorialului, şi pentru societatea civilă a Rusiei, deja asediată, mişcarea de lichidare a organizaţiei este o lovitură de ciocan şi un sfârşit brutal pentru eforturile de a exorciza fantomele traumatizantului secol al XX-lea.

„Închiderea organizaţiei Memorial este mai rea ca o crimă”, a declarat pentru The Moscow Times Viaceslav Igrunov, un disident din epoca sovietică şi membru fondator al organizaţiei.

„Este o greşeală teribilă care se va întoarce să muşte autorităţile.”

Fondat în amurgul Uniunii Sovietice de fizicianul în domeniul nuclear devenit disident anticomunist Andrei Saharov, Memorial şi-a propus să susţină drepturile omului în Rusia contemporană, subliniind în acelaşi timp abuzurile istorice din U.R.S.S.

Pe măsură ce programul de reformă al lui Mihail Gorbaciov a deschis uşa discuţiilor despre represiunile din epoca stalinistă, Memorial a avut un rol principal în publicarea multor crime ale Uniunii Sovietice, inclusiv masacrul de la Katyn, din 1940, al prizonierilor polonezi de război de către NKVD.

Într-o declaraţie comună emisă luna trecută, Gorbaciov şi Dmitri Muratov, redactor-şef al publicaţiei Novaya Gazeta şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, au avertizat împotriva închiderii grupului Memorial, spunând că acest caz „a provocat anxietate şi îngrijorare în ţară, pe care le împărtăşim”.

Pe fondul unei audieri anterioare din noiembrie, preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei au emis o declaraţie comună prin care condamnă eforturile de a închide organizaţia.

O petiţie în sprijinul organizaţiei fusese semnată de peste 138.000 de persoane.

În orele dinaintea anunţării verdictului marţi, un grup de aproximativ 200 de susţinători ai grupului Memorial s-au adunat în faţa Curţii Supreme pentru a sprijini ONG-ul, în ciuda frigului din decembrie.

În timp ce simpatizanţii din afara sălii de judecată aşteptau verdictul, mai mulţi susţinători au fost arestaţi pentru organizarea de pichete solitare, stârnind proteste verbale din partea mulţimii adunate.

Înaintea deciziei, un procuror rus a susţinut în instanţă că Memorial a ponegrit moştenirea Uniunii Sovietice din timpul războiului, întrebând: „Noi, urmaşii învingătorilor, trebuie să ne pocăim şi să fim jenaţi, în loc să fim mândri de trecutul nostru glorios?"

„Memorial a devenit principalul oponent al poziţiei oficiale cu privire la istorie”, a spus Andrei Kolesnikov, analist la Centrul de reflecţie Carnegie Moscow Center. „Autorităţile îşi imaginează că dacă distrugi organizaţia, poţi să distrugi şi faptele”.

Dar, pe măsură ce sistemul politic post-sovietic al Rusiei a luat o întorsătură mai autoritară, centrul atenţiei Memorial s-a mutat spre dezvăluirea abuzurilor din zilele noastre.

Activitatea organizaţiei, de documentare a abuzurilor în privinţa drepturilor civile în Cecenia sfâşiată de război a implicat dezvăluiri despre atrocităţile comise de armata rusă, de separatiştii ceceni şi de regimul local pro-rus al lui Ramzan Kadirov. Uciderea din 2009 a Nataliei Estemirova, un reprezentant local al grupului Memorial, a fost considerată pe scară largă ca o lovitură la adresa grupului.

Între timp, Memorial a ajutat la înfiinţarea ONG-ului OVD-Info, cu sediul la Moscova, care oferă asistenţă juridică celor întemniţaţi la proteste şi care a fost plasat recent pe aceeaşi listă a agenţilor străini.

În 2014, Memorial a devenit una dintre primele organizaţii vizate de legea din 2012 a Rusiei privind agenţii străini, în temeiul căreia grupurile acuzate că primesc bani din străinătate sunt obligate să facă declaraţii financiare lungi şi să includă statutul pe toate materialele pe care le produc.

Deşi acuzaţiile depuse împotriva grupului Memorial se referă oficial la eşecul organizaţiei de a eticheta cărţile vândute la un eveniment din Moscova cu declinarea răspunderii impuse organizaţiilor care sunt „agenţi străini”, mulţi dintre susţinătorii grupului Memorial cred că acuzaţiile sunt motivate de răzbunare pentru activitatea organizaţiei în domeniul drepturilor omului.

Site-ul de ştiri Meduza a transmis că încălcările legislaţiei de către grupul Memorial au fost raportate de biroul local FSB (fosta KGB) din Inguşeţia, o mică regiune din Caucazul de Nord, având legături strânse cu Cecenia vecină.

Cu toate acestea, în ciuda perspectivei legale sumbre, veteranii grupului Memorial insistă că organizaţia – care este foarte descentralizată şi include peste 60 de filiale în cele 85 de regiuni ale Rusiei – va continua să existe, într-o formă sau alta.

„În cel mai rău caz, vom începe totul din nou de la zero”, a declarat Elena Jemkova, director executiv al International Memorial, la o conferinţă de presă recentă.

„Vom găsi bani din nou şi vom găsi sedii, încă o dată.”

Dar acţiunile recente împotriva celor care cooperează cu Memorial sugerează că dificultăţile organizaţiei nu se vor termina cu decizia de astăzi.

În weekend, autorităţile ruse au blocat site-ul OVD-Info pentru că ar fi promovat „terorismul şi extremismul”.

În 2016, Iuri Dmitriev, un istoric care a lucrat cu Memorial pentru a investiga gropile comune din epoca stalinistă, în Karelia, la graniţa cu Finlanda, a fost arestat sub acuzaţia de pedofilie.

Condamnarea sa din 2020 la 13 ani de închisoare a fost considerată de unii analişti drept un avertisment împotriva celor care caută să dezgroape partea întunecată a trecutului sovietic şi a vremurilor care vor veni.

Cu doar o zi înainte ca Memorial să fie închis, condamnarea lui Dmitriev, în vârstă de 65 de ani, a fost prelungită cu doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii